ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ 24 κινεζικές εταιρείες

09:48 - 27 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ 24 κινεζικές εταιρείες
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου το Πεκίνο φέρεται να εκτόξευσε δοκιμαστικά πυραύλους.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουάσινγκτον έβαλε σε «μαύρη λίστα» 24 κινεζικές εταιρείες και έβαλε στο στόχαστρο μεμονωμένα άτομα που όπως υποστηρίζει συμμετέχουν στην κατασκευή και στις στρατιωτικές ενέργειες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Πρόκειται για τις πρώτες κυρώσεις τέτοιου είδους που επιβάλλουν οι ΗΠΑ κατά του Πεκίνου, λόγω της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε πως 24 εταιρείες έπαιξαν «ρόλο στο να βοηθήσουν τον κινεζικό στρατό να κατασκευάσει και να στρατιωτικοποιήσει τα καταδικασμένα από τη διεθνή κοινότητα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Ξεχωριστά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως θα επιβάλει περιορισμούς βίζας σε Κινέζους που «είναι υπεύθυνοι ή συνεργοί» σε τέτοιες ενέργειες καθώς και σε αυτούς που συνδέονται με τη «χρήση εξαναγκασμού ενάντια σε διεκδικητές της Νοτιοανατολικής Ασίας για να εμποδίσει την πρόσβασή τους σε παράκτιους πόρους».

Οι εταιρείες που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνουν τις Guangzhou Haige Communications Group, αρκετές εταιρείες που φαίνεται να σχετίζονται με την China Communications Construction Co, καθώς και τις Beijing Huanjia Telecommunication, Changzhou Guoguang Data Communications, China Electronics Technology Group Corp και China Shipbuilding Group.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον καταδίκασε τις αμερικανικές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς της «παντελώς παράλογες» και κάλεσε τις ΗΠΑ να τις αντιστρέψουν. «Τα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κινεζικής επικράτειας, και είναι απόλυτα δικαιολογημένο να χτίσουμε εγκαταστάσεις και να αναπτύξουμε τον απαραίτητο αμυντικό εξοπλισμό εκεί», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Η κινεζική κυβέρνηση έχει σθεναρή αποφασιστικότητα να διαφυλάξει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.