ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ: Χαμηλά επιτόκια και αλλαγή πλεύσης για τον πληθωρισμό

16:54 - 27 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Πάουελ: Χαμηλά επιτόκια και αλλαγή πλεύσης για τον πληθωρισμό
Σειρά δραστικών αλλαγών στην πολιτική της ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ανοίγοντας τον δρόμο σε μια νέα και πιο ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα προληπτική αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, όπως στο παρελθόν.

Τις αλλαγές αυτές αποκάλυψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, το οποίο φέτος πραγματοποιείται χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC, ο πρακτικός αντίκτυπος των αλλαγών αυτών είναι ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν η Fed αρχίσει να εξετάζει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ θα έχει την τάση να επιτρέπει στον πληθωρισμό να κινείται υψηλότερα από τον κανονικό στόχο του 2% πριν ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού»

Ειδικότερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αλλαγές στην στρατηγική της τράπεζας αντανακλούν τα διδάγματα που η κεντρική τράπεζα πήρε τα τελευταία χρόνια για το πώς ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρά την υποχώρηση της ανεργίας ακόμα και κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

"Αντανακλά την άποψη μας ότι μία ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί, χωρίς να προκαλέσει ένα ξέσπασμα του πληθωρισμού", ανέφερε ο Πάουελ.

Σε μια κίνηση που ο Πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε ισχυρή αναβάθμιση της πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού».

Η τελευταία μετατόπιση της πολιτικής οφείλεται σε «υποκείμενες αλλαγές» στην οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης εκτιμώμενης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και του συνεχούς χαμηλότερου πληθωρισμού.

Ο Πάουελ προγραμματίζει ενόψει της διάσκεψης της FED τον Σεπτέμβριο, μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση του πληθωρισμού εν μέσω πανδημίας, η οποία έχει ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια από τις πιο μαύρες περιόδους της, καθώς σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο χαμηλός πληθωρισμός, αντανακλά μια «αργή» οικονομία και ένα κατώτερο επίπεδο ζωής

Σημειώνεται πως, εκτός από την αλλαγή του πληθωρισμού, η Fed άλλαξε την προσέγγισή της όσον αφορά την απασχόληση με τρόπο που θα εστιάζει σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος εισοδήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:05 - 27 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.