ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα προθεσμία της ΕΕ στην Τουρκία για τις κυρώσεις-Διπλωματικό παρασκήνιο

17:15 - 31 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Νέα προθεσμία της ΕΕ στην Τουρκία για τις κυρώσεις-Διπλωματικό παρασκήνιο
Ένα μήνα προθεσμία δίνει η ΕΕ στην Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα ικανοποιεί τόσο την Αθήνα, όσο και την Άγκυρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά την Κυριακή με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του έδωσε το... φιρμάνι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, που ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο Μπορέλ ενημέρωσε τον Τούρκο ΥΠΕΞ για τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών την Παρασκευή για την ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία, δίνοντάς του ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο Μπορέλ εξήγησε στον Τσαβούσογλου πως η Τουρκία θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαφορετικά, οι ηγέτες που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσουν σειρά κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η Κομισιόν δεν θέλει βέβαια να φανεί πως απειλεί την ΕΕ, καθώς είναι ξεκάθαρο πως θέλει καλές σχέσεις και λύση των διαφορών με διάλογο με την Τουρκία. Η προειδοποίηση, πάντως, ήταν σαφής, με τον Μπορέλ να εξηγεί στον Τσβούσογλου πως οι ηγέτες της ΕΕ ουσιαστικά δεν έχουν άλλη επιλογή. Ελλάδα και Κύπρος ανήκουν στην ΕΕ και οφείλουν να τις υπερασπιστούν.

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε κλιμάκωση.

Να υπενθυμίσουμε πως τις επόμενες ώρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να συζητήσουν ξανά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Η κα. Μέρκελ, έχοντας την ευρωπαϊκή προεδρία θέλει να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς... απώλειες. Να ικανοποιήσει δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά παράλληλα να μη χαλάσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Η πρώτη απόπειρα στο τέλος Ιουλίου απέτυχε και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, που οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πως θα έχει αίσιο τέλος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.