ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Φινλανδία παραμένει (επισήμως) εκτός του γκρουπ των «φειδωλών»

18:33 - 31 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Η Φινλανδία παραμένει (επισήμως) εκτός του γκρουπ των «φειδωλών»
Το προηγούμενο διάστημα η Φινλανδία φλέρταρε με το "κουαρτέτο των φειδωλών" της ΕΕ, ωστόσο, δεν προχωρά σε "γάμο".

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν απέρριψε τα σενάρια που ήθελαν τη χώρα του να γίνεται μέρος της ομάδας των λεγόμενων "φειδωλών" κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι ονομάζονται οι τέσσερις χώρες που κράτησαν και την πιο σκληρή στάση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πρόκειται για τις Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία. Η Φινλανδία συντάχθηκε μαζί τους στη διάρκεια της Συνόδου που συζητούσε για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, δεν θέλει να γίνει και επίσημα το πέμπτο μέλος του γκρουπ.

"Δεν υπάρχουν "φειδωλοί πέντε", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Βανχάνεν χαρακτήρισε δε τις επαφές που είχε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν στη διάρκεια της Συνόδου ως μέρος μιας (συνήθους) τακτικής συνεργασίας. "Οι "τέσσερις φειδωλοί" είναι πολύ κοντά μας, οπότε η συνομιλία μαζί τους είναι απολύτως φυσική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μέρος ενός μπλοκ. Δεν πρέπει να υπάρχουν σύνορα ή μπλοκ στην Ευρώπη", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας. 

Ο Βανχάνεν εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά σε ότι αφορά στο κράτος δικαίου στα ανατολικές χώρες-μέλη της Ε.Ε. "Η Ανατολική Ευρώπη πρέπει να θυμάται γιατί αυτές οι χώρες ήθελαν να ενταχθούν στην ΕΕ: Λόγω των κοινών αξιών, δηλαδή της δημοκρατίας και της δυνατότητας να αναπτυχθεί περαιτέρω η χώρα τους", τόνισε  ο Βανχάνεν.  

Τελευταία τροποποίηση στις 18:46 - 31 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.