ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ... ζυγίζει τις εξελίξεις-Συνάντηση Μέρκελ-Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά

00:44 - 01 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Η ΕΕ... ζυγίζει τις εξελίξεις-Συνάντηση Μέρκελ-Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά
Συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, είχε τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λευκορωσία, την Αφρική και την Κίνα.

Σε σχετικό tweet, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε:

«Πίσω στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ για να συζητήσουμε το δρόμο για μια πιο ισχυρή ευρωπαϊκή δράση. Η Ευρώπη πρέπει να βγει από τις σημερινές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα -- να ανανεώσουμε τις οικονομίες μας και να μειώσουμε τις συνέπειες της COVID-19. Η Ευρώπη πρέπει να ενδυναμώσει το ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή για να προωθήσει τις αξίες και τα συμφέροντά της. Επίσης συζητήσαμε την κατάσταση στη Λευκορωσία, την Ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική και την Κίνα».

{https://twitter.com/eucopresident/status/1300490068801605633}

Η συνάντησή τους αυτή έγινε λίγες ώρες αφότου η ΕΕ διέρρευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ζοζέπ Μπορέλ διεμήνυσε στην Τουρκία πως θα πρέπει να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Ο Μπορέλ εξήγησε στον Τσαβούσογλου πως η Τουρκία θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαφορετικά, οι ηγέτες που θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αποφασίσουν σειρά κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η Άνγκελα Μέρκελ από τη μεριά της, έχοντας την ευρωπαϊκή προεδρία θέλει να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς... απώλειες. Να ικανοποιήσει δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά παράλληλα να μη χαλάσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Η πρώτη απόπειρα στο τέλος Ιουλίου απέτυχε και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, που οι Ευρωπαίοι ελπίζουν πως θα έχει αίσιο τέλος.

Στη συνάντηση με τον κ. Μισέλ συζητήθηκαν ασφαλώς οι επιλογές που έχει τώρα η ΕΕ προκειμένου να καταφέρει να συμβιβάσει τις δύο πλευρές, αλλά και το ενδεχόμενο κυρώσεων, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:49 - 01 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.