ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξαφνική επίσκεψη ντι Μάιο στη Λιβύη

10:31 - 02 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ξαφνική επίσκεψη ντι Μάιο στη Λιβύη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, πραγματοποίησε την Τρίτη αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη, αφενός για να πιέσει για τον οριστικό τερματισμό του αιματηρού εμφυλίου πολέμου μετά από τις πρωτοβουλίες κατάπαυσης του πυρός από την κυβέρνηση της Τρίπολης και το λιβυκό κοινοβούλιο, αφετέρου για ιταλικές επενδύσεις στη χώρα.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πριν κατευθυνθεί στην ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με την Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, ανέφεραν αξιωματούχοι της Λιβύης.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 21 Αυγούστου και ζήτησε την αποστρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας πόλης της Σύρτης, καθώς και της γειτονικής πόλης αλ Τζούφρα, πράγμα που θα σήμαινε την απόσυρση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που τις ελέγχει. Η Σύρτη είναι η πύλη προς τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης που ελέγχονται επίσης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Σάλεχ, σύμμαχος του στρατάρχη, είπε ότι υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Σύρτης αλλά δεν έκανε λόγο για τη Τζούφρα. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία ήρθε μετά από διεθνείς πιέσεις, θεωρήθηκε ως σημαντική εν μέσω αυξανόμενων φόβων για νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ωστόσο ο Χαλίφα Χαφτάρ την απέρριψε.

Το γραφείο Τύπου του Σάρατζ ανέφερε σε δήλωσή του ότι συζήτησε με τον Ντι Μάιο «σημεία συμφωνίας» με τον Σάλεχ σχετικά με την εφαρμογή μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και της αποστρατικοποίησης της Σύρτης και της Τζούφρα. 

Η Ρώμη όμως ενδιαφέρεται και για μπίζνες στη Λιβύη. 

Το ιταλικό κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι ο Ντι Μάιο προσπαθούσε να αναβιώσει το σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάνω από μια δεκαετία πριν, για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει τη Λιβύη, και θα ονομαζόταν «λεωφόρος ειρήνης», καθώς κι ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο για την Τρίπολη. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.