ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκές ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον Νοέμβριο

17:28 - 03 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ευρωπαϊκές ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορονοϊού τον Νοέμβριο
Ελπίδες πως μπορεί να υπάρξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού ακόμα και εντός του Νοεμβρίου εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εμβόλιο θα παρασκευάζεται από την εταιρεία AstraZeneca, από την οποία έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη. Η Κομισιόν πιστεύει ότι αρχικά θα διανεμηθούν 30 εκατομμύρια δόσεις, με στόχο τις 300 εκατομμύρια δόσεις.

Όπως είπε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Κομισιόν επενδύει σε έξι πιθανά εμβόλια, με διαφορετικές δόσεις παραγγελίας από τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca και εκτιμάται πως μπορεί να είναι έτοιμο ακόμη και εντός Νοεμβρίου. Ακόμη και σε περίπτωση καθυστέρησης εκτιμάται πως το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει εντός του 2020.

Αρχικά, εκτιμάται ότι περίπου 30 εκατ. δόσεις θα είναι διαθέσιμες για τα κράτη-μέλη ως το τέλος του 2020. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει περίπου 600.000 δόσεις.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει τιμές υψηλές για ορισμένα κράτη μέλη, ενώ βασικές ανησυχίες είναι ο χρόνος, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τιμή.

Πάντως, όπως ενημέρωσε ο αξιωματούχος, οι πολιτικές εμβολιασμού είναι εθνικές. Ως εκ τούτου, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει τις πληθυσμιακές ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα. Σε φτωχότερες χώρες, η Κομισιόν επιδιώξει να εξασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση.

Έντονη είναι, πάντως, η κριτική προς της Κομισιόν για έλλειψη διαφάνειας στα συμβόλαια που υπογράφει με τις εταιρίες. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν συμπεριληφθεί όροι υπέρ των εταιριών, σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών. Από την πλευρά της η Επιτροπή επικαλείται «πολύ ευαίσθητα δεδομένα εμπορικά, που δεν γίνεται να δημοσιευτούν».

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna και CureVac για την προμήθεια εμβολίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:42 - 03 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.