ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Χειρότερη ζημιά στην Κίνα από ενδεχόμενο σινοαμερικανικό εμπορικό «διαζύγιο»

09:52 - 04 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Bloomberg: Χειρότερη ζημιά στην Κίνα από ενδεχόμενο σινοαμερικανικό εμπορικό «διαζύγιο»
Το ενδεχόμενο εμπορικό «διαζύγιο» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα προκαλούσε μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη ζημιά στις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, καθώς η χώρα κερδίζει περισσότερα από διασυνοριακές ανταλλαγές ιδεών και καινοτομιών.

Αυτό τονίζουν οι οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg, υπολογίζοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα μπορούσε να πέσει στο 3,5% το 2030 και εφόσον κόψει εντελώς τους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Αυτή η πρόβλεψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την τρέχουσα που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,5% υπό την προϋπόθεση ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.  

Από την άλλη, οι αναλυτές υπολογίζουν ρυθμό ανάπτυξης για τις  ΗΠΑ 1,4% το 2030 αντί της τρέχουσας πρόβλεψης που «βλέπει» ανάπτυξη 1,6%.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παραγωγικότητας της Κίνας θα επηρεαστεί περισσότερο από ένα ενδεχόμενο εμπορικό διαζύγιο γιατί θα επιβραδυνθεί από τη διακοπή της μεταφοράς της τεχνολογίας ενώ παράλληλα θα εξασθενίσουν οι βασικές δαπάνες. 

Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο αυτό δεν θα αποβεί καταστροφικό για την Κίνα δεδομένου ότι έχει φροντίσει να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα που τη χωρίζει τα τελευταία 20 χρόνια από άλλες οικονομίες. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.