ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική συμφωνία Σερβίας-Κοσσόβου με τις... ευλογίες Τραμπ

19:37 - 04 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ιστορική συμφωνία Σερβίας-Κοσσόβου με τις... ευλογίες Τραμπ
Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν ομαλοποιήσει τους οικονομικούς δεσμούς ως μέρος των συζητήσεων στις οποίες μεσολάβησαν οι ΗΠΑ.

Μετά από δύο ημέρες συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά από οικονομικά μέτωπα για να προσελκύσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μέσα από τον Λευκό Οίκο υπό την παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ασφαλώς πανηγυρίζει μια διπλωματική νίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Σερβία αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της. Γι΄αυτό και για τον Τραμπ η συμφωνία είναι σημαντική, καθώς επηρεάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και παράλληλα ισχυροποιεί τη θέση του στο Ισραηλινό λόμπι, το οποίο έχει απολυτη ανάγκη στις εκλογές του Νοεμβρίου.

"Πραγματικά, είναι ιστορικό", είπε ο Τραμπ, στεκόμενος δίπλα στους δύο ηγέτες στο Οβάλ Γραφείο: "Ανυπομονώ να πάω και στις δύο χώρες στο όχι πολύ μακρινό μέλλον".
 
 
Η απόφαση της Σερβίας να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είναι ένα νεύμα τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στα τέλη του 2017 και μετακόμισε εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ τον Μάιο του 2018.

Το Κοσσυφοπέδιο, μια κυρίως μουσουλμανική χώρα, δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Ισραήλ ούτε το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Παρ' όλα αυτά, αναμένεται να προχωρήσει η αναγνώριση του Ισραήλ από το Κόσοβο, ενώ μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαιρέτησε τις προθέσεις αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ωψς πρωτεύουσας και δήλωσε ότι και από την πλευρά του το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. 

Το να αναγνωρίσει βέβαια η Σερβία το Κόσσοβο δεν είναι ακόμη εύκολο να γίνει, ωστόσο και οι πρώτες εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές θεωρούνται σημαντικές, ως ένα πρώτο βήμα.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 19:45 - 04 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.