ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΕ προωθεί λύση... Λιβύης για τα ελληνοτουρκικά

20:14 - 06 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Η ΕΕ προωθεί λύση... Λιβύης για τα ελληνοτουρκικά
Μία ακόμη ευρωπαϊκή προειδοποίηση πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις, αν δεν κάνει τις απαραίτητες υποχωρήσεις, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο δέχθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προωθείται διεθνής διάσκεψης, στα πρότυπα της Συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε Ευρωπαίος Αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη kai σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες. Eξέφρασε βέβαια την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Λύση στα πρότυπα της Λιβύης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί λοιπόν τη λύση της διευρυμένης διάσκεψης, στο πρότυπο της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. Εκτός από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο, στη διευρυμένη Σύνοδο θεωρείται δεδομένη επίσης η συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι ενδεχομένως να διευρυνθεί η ατζέντα, προκειμένου η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ για την Ελλάδα, θα δοθεί ως αντάλλαγμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχεδιάζει για το σκοπό αυτό επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα.

Γαλλικές βολές

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναμένεται ότι θα είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:21 - 06 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.