ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αποφασίζει η ΕΚΤ για το επιτόκιο του ευρώ

07:53 - 07 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Τι αποφασίζει η ΕΚΤ για το επιτόκιο του ευρώ
H EΚΤ καλείται αυτή την εβδομάδα (Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020) να καθορίσει τη δική της στρατηγική, με στόχο την τόνωση της ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, με προεξέχουσα την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι αναγκασμένο όχι μόνο να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυναμική του ευρώ (σ.σ. υψηλό δύο ετών), αλλά και την αλλαγή στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της συσχέτισης των επιλογών των δύο κεντρικών τραπεζών, οι αναλυτές θεωρούν ότι στην προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ (10 Σεπτεμβρίου), οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναμένεται να διατηρήσουν τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 0% (βασικό επιτόκιο), στο 0,25% (επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης) και στο -0,50% (επιτόκιο καταθέσεων).

Κι αυτό, διότι ο Τζέρομ Πάουελ (σ.σ. επικεφαλής της Fed) έστειλε προσφάτως μήνυμα διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων και αύξησης του πληθωρισμού, σε μία προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο αντίκτυπος των αμερικανικών επιλογών στην ατζέντα της ΕΚΤ αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης παραμένει προσκολλημένη στην τροχιά της Ουάσιγκτον. Το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο εύρος 0% - 0,25%, σε μία προσπάθεια της FED να στηρίξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.