ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Ο Τζόνσον θέλει να παρακάμψει μέρη της συμφωνίας

07:18 - 07 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει μια νομοθεσία με την οποία θα παρακάμπτονται βασικά μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit, διακινδυνεύοντας την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα Financial Times, άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αναμένεται να «εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης» σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μια πηγή είπε στην εφημερίδα ότι η κίνηση μπορεί «σαφέστατα και συνειδητά» να υπονομεύσει τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία την οποία υπέγραψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Οκτώβριο για να αποφύγει την επιστροφή στο καθεστώς των σκληρών συνόρων στην περιοχή.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία, με τον Τζόνσον να τονίζει την Κυριακή ότι εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει «να το αποδεχτούν και να προχωρήσουν παραπέρα».

Εάν το σημείο τριβής της αλιείας και των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορέσει να επιλυθεί και να υπάρξει μια συμφωνία, η Βρετανία θα έχει μια εμπορική σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ όπως αυτή που έχει η Αυστραλία, κάτι που θα αποτελεί μια «αίσια έκβαση», όπως δήλωσε ο Τζόνσον.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία, όπως αυτή δημοσιεύεται από τους Financial Times, θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών με την προσπάθεια αναίρεσης ορισμένων μερών της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα σύνορα μεταξύ του κράτους μέλους της ΕΕ, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.