ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Υπάρχει «πρόθεση» κατάρτισης σχεδίου δράσης κατά του ρατσισμού

12:37 - 07 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Υπάρχει «πρόθεση» κατάρτισης σχεδίου δράσης κατά του ρατσισμού
Προκληθείς από πλειάδα ευρωβουλευτών, να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κομισιόν έναντι του τραγικού θανάτου του George Floyd από αστυνομικούς στις ΗΠΑ και γενικότερα έναντι του Ρατσισμού, ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Borrell, εδέησε να απαντήσει σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή (sic) της να καταρτίσει σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού και οι συγκεκριμένες δράσεις θα γίνουν γνωστές το φθινόπωρο!

Στην γραπτή του απάντηση (που δημοσιεύεται ολόκληρη παρακάτω) ο αντιπρόεδρος Borrell αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων για ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και τις φυλετικές διακρίσεις καθώς και ότι «η ΕΕ έχει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου»

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.9.2020)

«Ο τραγικός θάνατος του George Floyd υπό αστυνομική κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) ήταν ένα αποτρόπαιο συμβάν. Όπως τονίστηκε από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 17 Ιουνίου 2020, η ΕΕ καταδικάζει όλα τα περιστατικά ρατσιστικού και ξενοφοβικού μίσους και βίας που διαπράττονται κατά των θεμελιωδών αξιών στις οποίες στηρίζεται η Ένωσή μας.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής της δράσης, η καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων των φυλετικών διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους, είναι πλήρως ενσωματωμένη στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για την περίοδο 2020-2024.

Τα περιστατικά μη αναγκαίας και αυθαίρετης χρήσης βίας από λειτουργούς επιβολής του νόμου είναι απαράδεκτα και δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτά από οποιαδήποτε κοινωνία. Όλες οι κοινωνίες πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να διασφαλίζουν ότι τα περιστατικά αυτά θα διερευνώνται ταχέως και ότι οι δράστες θα λογοδοτούν.

Η ΕΕ διευκρινίζει ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και ότι υποστηρίζουμε το δικαίωμα για ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει τακτικές συζητήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ άλλων για ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και τις φυλετικές διακρίσεις.

Η ΕΕ έχει την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Στις 24 Ιουνίου, μετά από δομημένη συζήτηση στο Σώμα των επιτρόπων: «Κατά του ρατσισμού και υπέρ της ενίσχυσης της πολυμορφίας και της ισότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταρτίσει σχέδιο δράσης κατά του ρατσισμού. Τα αποτελέσματα και οι συγκεκριμένες δράσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.