ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την συνεδρίαση της Πέμπτης

13:17 - 07 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την συνεδρίαση της Πέμπτης
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί η επερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ έχει ήδη λάβει δραστικά μέτρα για την στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της, ωστόσο μοιάζει να αυξάνεται η πίεση για να δράσει ξανά σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που εστιάζει σε πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές.

  • Πόσο χαλαρή θα είναι η πολιτική της ΕΚΤ;

Ο αρνητικός πληθωρισμός τον Αύγουστο υποδηλώνει μία σαφή χαλαρή τάση. Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο -0,2% από 0,4% τον Ιούλιο, ενώ ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός έκανε επίσης βουτιά. Τα ως τώρα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια πιθανή ενέργεια από τη μεριά της ΕΚΤ, αλλά ο αδύναμος πληθωρισμός και το ισχυρό ευρώ τροφοδοτούν προσδοκίες ότι θα πρέπει αυτή να αυξήσει τις αγορές ομολόγων - πιθανόν τον Δεκέμβριο.

  • Τι θα γίνει με το ευρώ που ανατιμάται πολύ;

Το ενιαίο νόμισμα έφθασε στο επίπεδο των 1,20 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2018 και έχει ανατιμηθεί 4% από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο. Ο δείκτης της σταθμισμένης με το εμπόριο ισοτιμίας του ευρώ, που δημοσιεύει η ΕΚΤ και παρακολουθείται ευρύτατα, κινείται κοντά σε υψηλά επίπεδα έξι ετών, ενισχύοντας την καθοδική πίεση στον πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά οποιαδήποτε δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με την ταχεία άνοδο του ευρώ.

  • Θα εξαντλήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγορών ομολόγων;

Η ενίσχυση του ευρώ και ο αρνητικός πληθωρισμός θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση στην ΕΚΤ σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πλήρως η δύναμη πυρός του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων λόγω του κορονοϊού, ύψους 1,35 τρισ. ευρώ. Οι απόψεις στο εσωτερικό της Τράπεζας διίστανται προς το παρόν, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP κατά 500 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

  • Πως αξιολογεί η ΕΚΤ τις οικονομικές προοπτικές;

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις των στελεχών της ΕΚΤ αναμένονται την Πέμπτη και το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι χαμηλότερες από τις προηγούμενες.

  • Θα επηρεάσει την ΕΚΤ η αλλαγή στρατηγικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ;

Η Fed ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μία σημαντική μεταβολή στην πολιτική της. Στόχος της πλέον θα είναι ο πληθωρισμός να είναι κατά μέσο όρο στο 2%, επιτρέποντας στις τιμές να αυξάνονται περισσότερο κατά διαστήματα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη δική της επανεξέταση για αλλαγή της πολιτικής της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.