ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Ελπίζει σε συμφωνία η Κομισιόν-Φόβοι για no deal

15:36 - 07 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Ελπίζει σε συμφωνία η Κομισιόν-Φόβοι για no deal
Για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit κινδυνεύουν με ναυάγιο, καθώς το Λονδίνο επιλέγει τη σκληρή στάση και οι πιθανότητες για μία εμπορική συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου φθίνουν.

Από την άλλη, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως είναι αποφασισμένη να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τη Βρετανία για τη μελλοντική οικονομική και εμπορική σχέση τους, επισημαίνοντας πως η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγγυάται το δίκαιο ανταγωνισμό.

"Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στο να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τον διαπραγματευτικό γύρο αυτής της εβδομάδας ... συμμεριζόμαστε την επιθυμία του πρωθυπουργού Τζόνσον να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία", δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία "θα δημιουργούσε αναπόφευκτα φραγμούς στο εμπόριο και στις διασυνοριακές ανταλλαγές, οι οποίοι δεν υφίστανται σήμερα" και επισήμανε ότι η ΕΕ θέλει μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, η οποία να διασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό.

Η ΕΕ θέλει να ξέρει ποιούς κανόνες περί κρατικών αρωγών θα εφαρμόζει στο μέλλον η Βρετανία ώστε να εξασφαλίσει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσει τις εταιρείες της χώρας να υπονομεύσουν εταιρείες της ΕΕ μέσω άδικης οικονομικής βοήθειας.

"Επισημαίνω τέλος ότι ενώ είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ θα είναι έτοιμη --στην περίπτωση ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία-- να διεξάγει εμπόριο από την πρώτη Ιανουαρίου 2021 με το Ηνωμένο Βασίλειο με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Με το σενάριο του no deal να ενισχύεται και πάλι το Reuters θυμίζει το χρονικό του δύσκολου ταξιδιού της Βρετανίας έως το «διαζύγιο» με την Ε.Ε. 

Δεκαετία 90: Το «όχι» στο ευρώ

Μετά την επικράτηση του Εργατικού Κόμματος και του Τόνι Μπλερ στις εκλογές του 1997, ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Βρετανίας στην Ευρωζώνη.

Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. δεν θα βρισκόταν στο τραπέζι των μεγάλων οικονομικών αποφάσεων. 

Υπόσχεση για δημοψήφισμα 

Όταν οι Συντηρητικοί επέστρεψαν στην εξουσία το 2010, ύστερα από 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών, ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είχε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη δυσαρέσκια στελεχών του για τις πολιτικές της Ε.Ε.

Το 2015 θέλοντας να αποφύγει το «σχίσμα» στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει την ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος  στη βάση μίας νέας συμφωνίας με την Ε.Ε. Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με του 27 του μπλοκ έδινε αρκετά στη Βρετανία, ώστε ο Κάμερον να στηρίξει την «παραμονή» στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο δεν ικανοποίησε τους σκληροπυρηνικούς των Τόρις, όπως τον Μπόρις Τζόνσον, που ηγήθηκαν της εκστρατείας του Brexit.

Το αποτέλεσμα της κάλπης

Στις 23 Ιουνίου το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.- ένα αποτέλεσμα που σόκαρε τις αγορές και την κοινότητα και οδήγησε στην άμεση παραίτηση του Κάμερον. Τα ηνία της χώρας ανέλαβε η Τερέζα Μέι 

Το «κουμπί» της εξόδου 

Η Μέι «πάτησε το κουμπί» της εξόδου, δηλαδή ενεργοποίησε το Άρθρο 50 τον Μάρτιο του 2017, προσδιορίζοντας την 29η Μαρτίου 2019 ως την ημερομηνία εξόδου- με ή χωρίς συμφωνία. 

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη στο σχέδιό της για το Brexit αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2017. Η απόφαση γύρισε μπούμερανγκ, αφού οι Τόρις έχασαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Συγκροτήθηκε κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη του ευρωσκεπτικιστικού DUP και στις 13 Νοεμβρίου και στις 13 Νοεμβρίου το Λοδνίνο κατέληξε στους βασικούς όρους της αποχώρησης από την Ε.Ε. με τους ηγέτες των 27 μελών. Οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία της Μέι για το Brexit επανειλημμένα και την οδήγησαν σε παραίτηση τον Ιούνιο του 2019. 

Η εποχή Τζόνσον

Η πτώση της Μέι οδήγησε τον Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, ο οποίος και άρχισε νέες διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.. Ύστερα από αρκετές παλινωδίες η βρετανική Βουλή ενέκρινε τελικά το σχέδιο Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Οι Τόρις πέτυχαν εκλογικό θρίαμβο και η συμφωνία Τζόνσον εξασφάλισε το «ναι» της Βουλής. Η Βρετανία εξήλθε επισήμως από την Ε.Ε. την 31η Ιανουαρίου.

Το εμπόριο και το νέο no deal 

Αν και τυπικά έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε. η Βρετανία εξακολουθεί να ακολουθεί τους εμπορικούς και άλλους κανόνες της Ε.Ε. έως και τα τέλη του 2020, οπότε και λήγει η μεταβατική περίοδος. Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου και δηλώνει έτοιμος για το οριστικό «αντίο» ακόμη και χωρίς συμφωνία, που θα καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών. Ένα no deal θα σήμαινε την επιβολή δασμών στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και ισχυρό πλήγμα για την οικονομία, που ήδη δοκιμάζεται από την κρίση του νέου κορωνοϊού. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.