ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαγκάρντ ανάμεσα στην πληγωμένη οικονομία και το ισχυρό ευρώ

10:27 - 10 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Η Λαγκάρντ ανάμεσα στην πληγωμένη οικονομία και το ισχυρό ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική της σταθερή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πέμπτης, ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό πως το "ακριβό" ευρώ έχει αρχίσει και προβληματίζει την Κριστίν Λαγκάρντ και το επιτελείο της.

Η ΕΚΤ έχει ήδη εξαπολύσει ένα τεράστιο κύμα τόνωσης για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που έχουν πληγεί από την πανδημία και πράγματι έχουν βοηθήσει σημαντικά τις χώρες και για να δανειστούν και για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Το πρόγραμμα αυτό έχει περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ΕΚΥ αποτελεί το "ισχυρό" ευρώ, που κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους εξαγωγείς και επηρεάζει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, και οι συνάδελφοι της δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να επηρεάσουν την ισοτιμία. «Η Λαγκάρντ μπορεί να κάνει δηλώσεις αυτή την εβδομάδα με το βλέμμα στην υποτίμηση του ευρώ, αλλά είναι λιγότερο ξεκάθαρο τι πραγματικά μπορούν να κάνουν», ανέφερε ο Πίτερ Κινσέλα, υπεύθυνος στρατηγικής για τις αγορές συναλλάγματος στην ελβετική επενδυτική Union Bancaire Privee.

Η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ μετά το ΔΣ, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν πως έχει μεγάλη σημασία τα σχόλια που θα κάνει σχετικά με το επίπεδο του νομίσματος.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κα. Λαγκάρντ θα κρατήσει τις ισορροπίες αυτή την εβδομάδα – ασκώντας καθοδική πίεση στο ευρώ με δηλώσεις για το πόσο αποφασισμένη είναι η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική αν χρειαστεί, αλλά χωρίς να ανακοινώσει κάποια μεγάλη αλλαγή.

Επίσης, θα υπάρξουν και νέες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, που είναι πιθανό να δείχνουν μόνο μικρές αλλαγές στις προοπτικές - σηματοδοτώντας ανακούφιση ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που είχε εντοπίσει η κεντρική τράπεζα δεν έχουν γίνει ακόμη πραγματικότητα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.