ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαγκάρντ βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας-Τι είπε για το ευρώ

16:38 - 10 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Η Λαγκάρντ βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας-Τι είπε για το ευρώ
Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τόνισε μετά το ΔΣ της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση, αλλά το momentum έχει επιβραδυνθεί στον τομέα των υπηρεσιών. 

Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, η οποία ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση. 

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει πλέον ύφεση 8% το 2020 έναντι πρόβλεψης για ύφεση 8,7% τον Ιούνιο. Για το 2021, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 5% αντί για 5,2% που προβλεπόταν προηγουμένως, ενώ το 2022 η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,2%. 

Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3% το 2020. Το 2021 θα αυξηθεί στο 1%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο. Για το 2022, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,3%. 

Η κα Λαγκάρντ ανέφερε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο συζήτησε για την ανατίμηση του ευρώ, που αποτελεί "πονοκέφαλο" για την ΕΚΤ. Όπως τόνισε, η άνοδος του ευρώ ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τμές και πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. θα παρακολουθεί προσεκτικά την ισοτιμία. 

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.