ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων

16:50 - 12 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ημέρα της μεγάλης επιστροφής των κίτρινων γιλέκων η σημερινή. «Πολιτική ανυπακοή» και «Επιστροφή στις βασικές διεκδικήσεις της αρχής» είναι τα συνθήματα της ημέρας.

Όπως αναφέρει η DW, ύστερα από ένα εξάμηνο απουσίας, διαδηλώσεις προβλέπονται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις. Πολλές γίνονται με την προβλεπόμενη άδεια των νομαρχιών. 'Αλλες γίνονται χωρίς άδεια, αλλά με «απαράβατη προϋπόθεση», σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχηγό της Αστυνομίας των Παρισίων, Ντιντιέ Λαλεμάν, «την τήρηση των αποστάσεων και τη μάσκα».

Πολλοί το διασκεδάζουν και παίρνουν μαζί τους μία κίτρινη μάσκα, ασορτί με το γιλέκο. Από τις τέσσερις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο Παρίσι οι δύο, με πορεία στα Ηλύσια Πεδία, έχουν απαγορευθεί. Εγκρίθηκε μια πορεία προς την Μονμάρτρη και μια άλλη με συγκέντρωση στην πλατεία Βαγκράμ, όχι μακριά από την Αψίδα του Θριάμβου.

Συμμετοχή στα πρότυπα της Ελβετίας;

Εκεί οι διεκδικήσεις των διαδηλωτών έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων ζητούν μεγαλύτερη «συμμετοχή των πολιτών και διάλυση της Βουλής ως μη αντιπροσωπευτική». Σύμβολο και παράδειγμά τους είναι η Ελβετία, η σημαία της οποίας κυκλοφορούσε μάλιστα στην πλατεία.

Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων είναι σημαντική. Στο Παρίσι οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν από χθες το βράδυ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και άξονες κυκλοφορίας με 68 συλλήψεις μέχρι τις 11 τοπική ώρα.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.