ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τα ΠΟΠ- Περιλαμβάνονται ούζο και φέτα

10:49 - 14 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τα ΠΟΠ- Περιλαμβάνονται ούζο και φέτα
ΕΕ και Κίνα υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας διμερή συμφωνία για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) στην Κίνα και 100 κινεζικών ΓΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον σφετερισμό και τις απομιμήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Κίνας που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη. Η συμφωνία περιλαμβάνει και την ελληνική Φέτα και το Ούζο.

Σημειώνεται ότι η κινεζική αγορά έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για ευρωπαϊκά τρόφιμα και ποτά. Το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος προορισμός για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, φτάνοντας τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι επίσης ο δεύτερος προορισμός των εξαγωγών προϊόντων της ΕΕ που προστατεύονται ως γεωγραφικές ενδείξεις, αντιπροσωπεύοντας το 9% κατ `αξία, συμπεριλαμβανομένων των οίνων, των προϊόντων διατροφής και των αλκοολούχων ποτών.

Ο κατάλογος ΕΕ των ΓΕ που προστατεύονται στην Κίνα περιλαμβάνει εμβληματικά προϊόντα ΓΕ όπως Cava, Champagne, Φέτα, Irish Whisky, Münchener Bier, Ούζο, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma και Queso Manchego. Μεταξύ των κινεζικών προϊόντων, η λίστα περιλαμβάνει για παράδειγμα Pixian Dou Ban (Pixian Bean Paste), Anji Bai Cha (Anji White Tea), Panjin Da Mi (ρύζι Panjin) και Anqiu Da Jiang (Anqiu Ginger).

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας και τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο. Η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Οι στόχοι της ΕΕ

Η παραπάνω συμφωνία ήρθε στο περιθώριο τηλεδιάσκεψης του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Κομισιόν, Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της ΕΕ εκφράζεται η διάθεση να διατηρήσει ζωντανό τον στόχο μιας συμφωνίας φέτος με την Κίνα να ανοίξει την αγορά της στους Ευρωπαίους επενδυτές.

Οι Ευρωπαίοι θα επαινέσουν επίσης τη δέσμευση της Κίνας να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει βέβαια και το "αγκάθι" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των έντονων διαφωνιών που εκφράζει η ΕΕ για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί εθνικής ασφάλειας της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.