ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύννεφα στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας λόγω Λευκορωσίας και Ναβάλνι

13:51 - 16 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Σύννεφα στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας λόγω Λευκορωσίας και Ναβάλνι
Τη δυσφορία της ΕΕ φαίνεται πως προκαλεί η στήριξη που απολαμβάνει το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, από τη Μόσχα και τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου έφθασε την Τετάρτη στη Λευκορωσία για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία, όπως ανακοίνωσε το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται πως οι συνομιλίες ακολουθούν τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ομόλογό του της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Συνεχίζονται παράλληλα στο Μινσκ, οι μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν έπειτα από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με τους διαδηλωτές ήταν νοθευμένες.

Μακρόν: Επίσκεψη σε Λιθουανία και Λετονία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να πραγματοποιήσει ταξίδι τη Λιθουανία και τη Λετονία αυτόν τον μήνα, ενώ θα επισκεφθεί και τα γαλλικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα, τον πρόεδρο της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς και τον Λετονό πρωθυπουργό Κρισιάνις Κάρινς.

Το άνω σώμα του λευκορωσικού Κοινοβουλίου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η γειτονική Λιθουανία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζοντας την πολιτικό της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ως ηγέτιδα της Λευκορωσίας στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τη Ρωσία να εξηγήσει τι συνέβη με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, αφού εργαστήρια στη Γαλλία και τη Σουηδία επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα ότι δηλητηριάστηκε με τον νευροτοξικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής Novichok.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.