ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» Moody's για επιβολή capital controls στην Τουρκία

16:01 - 16 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» Moody's για επιβολή capital controls στην Τουρκία
Στην υποβάθμιση 13 τουρκικών τραπεζών προχώρησε η Moody’ s, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη μετά την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας.

Ωστόσο, στην έκθεση που συνοδεύει την απόφαση έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι λόγοι που επικαλείται ο οίκος, για να διατηρήσει αρνητικό και το outlook του κλάδου.

Σύμφωνα με τη Moody’ s, οι προοπτικές των μακροπρόθεσμων καταθέσεων και των ομολόγων όλων των τουρκικών τραπεζών που καλύπτονται από τον οίκο, παραμένουν αρνητικές για ένα βασικό λόγο.

Αυτός είναι ο κίνδυνος να βιώσει η χώρα μια κρίση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η οποία θα οδηγούσε με τη σειρά της σε αρνητικές εξελίξεις όπως η επιβολή capital controls και περιορισμών αναφορικά με τις εκροές συναλλάγματος.

Πρόκειται για μία ακόμη ηχηρή προειδοποίηση από τον οίκο αξιολόγησης, μετά την υποβάθμιση του τουρκικού αξιόχρεου την περασμένη Παρασκευή.

Ποιες τράπεζες υποβαθμίστηκαν και ποιες χρειάζονται υποστήριξη

Οι τράπεζες τις οποίες υποβάθμισε η Moody’ s είναι οι: Akbank, Alternatifbank, Denizbank, HSBC Bank Turkey, QNB Finansbank, Ziraat Bankasi, Turk Ekonomi Bankasi (TEB), Garanti BBVA, Halk Bank, Isbank, Vakifbank και Yapi Kredi.

Η Moody’ s σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστούν 8 τράπεζες κρατική στήριξη. Οι τράπεζες αυτές είναι οι: Akbank, Export Credit Bank of Turkey A.S., Garanti BBVA, Halk Bank, Isbank, Vakifbank, Yapi Kredi, Ziraat.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.