ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τελική πεντάδα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

13:55 - 18 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Η τελική πεντάδα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Τρεις γυναίκες, δύο εκ των οποίων από την Αφρική, έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο της «κούρσας» για τη θέση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο οργανισμός που μετράει 25 χρόνια ζωής και δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες επιθέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, αναζητεί νέο γενικό διευθυντή, μετά την αιφνίδια παραίτηση του Ρομπέρτο Αζεβέδο. Σημειώνεται ότι δεν είχε ποτέ επικεφαλής γυναίκα, ούτε υποψήφιο από την Αφρική.

Οι πέντε υποψήφιοι που περνούν στον δεύτερο γύρο είναι η Αμίνα Μοχάμεντ από την Κένυα, η Νγκόζι Οκόντζο- Ιγουέλα από την Νιγηρία, η Γιου Μιουνγκ-χι από τη Νότια Κορέα, ο Μοχάμαντ Αλ Τουγουάιτζρι από τη Σαουδική Αραβία και ο Λίαμ Φοξ από τη Βρετανία. Αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι του Μεξικού, της Αιγύπτου και της Μολδαβίας. 

Στο δεύτερο γύρο τα 164 κράτη- μέλη του ΠΟΕ θα δηλώσουν τις προτιμήσεις τους από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, προκειμένου να μείνουν μόνο δύο υποψήφιοι. Στόχος είναι η επιλογή του τελικού νικητή να έχει γίνει έως τις αρχές Νοεμβρίου. Όποιος και εάν διαδεχθεί τον Αζεβέδο θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα σοβαρότατες προκλήσεις, αφού οι εμπορικές εντάσεις και η στροφή στον προστατευτισμό καλά κρατούν. Κορυφαία διαμάχη βεβαίως είναι αυτή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.