ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαρροές για «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος από πέντε παγκόσμιους τραπεζικούς κολοσσούς

10:03 - 21 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Αστρονομικά ποσά «μαύρου» χρήματος κυκλοφορούσαν και ξεπλένονταν επί χρόνια μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου, όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες. Η έρευνα βασίζεται σε χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα στο 1999 και το 2017.

Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες -τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon- που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μετοχές των HSBC και Standard Chartered καταγράφουν ισχυρές απώλειες τη Δευτέρα. Οι μετοχές της HSBC υποχωρούσαν κατά σχεδόν 4,5% νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ της Standard Chartered κατέγραφαν απώλειες που πλησίαζαν το 4%.

Οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν για άλλη μία φορά, σύμφωνα με το Reuters, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρυθμιστικές αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη ροή μαύρου χρήματος, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και για αποπληρωμή κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες, κατά την τελευταία δεκαετία.

Περισσότερες από 2.100 SAR, οι οποίες από μόνες τους δεν συνιστούν απαραίτητα απόδειξη παρανομίας, τέθηκαν υπόψιν του BuzzFeed News και κοινοποιήθηκαν στην Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα αρχεία περιείχαν πληροφορίες για συναλλαγές αξίας άνω των 2 τρισ. δολαρίων από το  1999 έως και το 2017, οι οποίες εντοπίσθηκαν από τις υπηρεσίες εσωτερικής συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ως ύποπτες.

Οι SAR αποκαλύπτουν ότι οι τράπεζες μετακινούσαν συχνά κεφάλαια για εταιρείες που είχαν έδρα σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, χωρίς να γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αυτές, έκαναν συχνά αναζητήσεις στο Google, για να μάθουν ποιος βρισκόταν πίσω από μεγάλες συναλλαγές, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες συνέχισαν να κινούν παράνομα κεφάλαια ακόμη και αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν, ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις εάν συνέχιζαν να διαπραγματεύονται με εγκληματίες ή διεφθαρμένα καθεστώτα.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.