ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: «Φρένο» στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας το Σεπτέμβριο

10:29 - 23 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Έχασε την ορμή της το Σεπτέμβριο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με τον τομέα των υπηρεσιών να πλήττεται ιδιαίτερα από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που οδήγησαν τις κυβερνήσεις σε επαναφορά περιοριστικών μέτρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό τριών μηνών στις 50,1 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 47,6 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον Αύγουστο, σημαντικά χαμηλότερα ακόμα και της πιο απαισιόδοξης πρόβλεψης, που ήταν οι 50,5 μονάδες.

Αντίθετα, καλύτερη είναι η εικόνα για τον μεταποιητικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται σε υψηλό 25 μηνών στις 53,7 μονάδες από 51,7 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης για την παραγωγή «σκαρφάλωσε» σε υψηλό 31 μηνών στις 56,8 μονάδες.

Γερμανία

Τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη Γερμανία έδειξαν ότι ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό τριών μηνών στις 53,7 μονάδες από 54,4 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο μεταποιητικός δείκτης πάντως συνέχισε να βελτιώνεται, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 26 μηνών στις 56,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 49,1 μονάδες από 52,5 μονάδες, διολισθαίνοντας και πάλι κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Γαλλία

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για τη Γαλλία, με τον σύνθετο δείκτη PMI να κατρακυλά στις 48,5 μονάδες το Σεπτέμβριο, χαμηλό τεσσάρων μηνών, από 51,6 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο μεταποιητικός δείκτης εμφάνισε βελτίωση στις 50,9 μονάδες από 49,8 μονάδες τον Αύγουστο, ωστόσο ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 47,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, όπως σημείωσε ο chief business economist του IHS Markit, Chris Williamson:

«Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης έπεσε σε τέλμα τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αυξανόμενες μολύνσεις Covid-19 οδήγησαν σε νέα κάμψη της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή. Είναι εμφανής μια οικονομία δυο ταχυτήτων, με τα εργοστάσια να αναφέρουν πως η ανάπτυξη της παραγωγής ενισχύθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως από τις εξαγωγικές αγορές και το άνοιγμα του τομέα λιανικής σε πολλές χώρες, όμως ο μεγαλύτερος τομέας υπηρεσιών άρχισε και πάλι να φθίνει».

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 23 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.