ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ προς Βρυξέλλες: Να γίνει μόνιμο «εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης

12:59 - 23 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ προς Βρυξέλλες: Να γίνει μόνιμο «εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει μόνιμο το νέο Ταμείο Ανάκαμψης όταν τελειώσει η πανδημία, ενώ παράλληλα δημοσίευσε στοχεία που δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το ήδη συμφωνηθέν Ταμείο θα είναι η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

Η Ε.Ε. σκοπεύει να παράσχει 750 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να στηρίξει την οικονομία περιοχών που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω χορηγήσεων και δανείων προς τα κράτη-μέλη, μια κίνηση την οποία η ΕΚΤ χαρακτηρίζει ως ένα «σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή πολιτική ενοποίησης».

Ο πυρήνας αυτού του σχήματος - ένα ποσό 390 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χορηγήσεις - θα παράσχει ένα καθαρό κέρδος αξίας μεγαλύτερης του 10% των οικονομιών της Κροατίας και της Βουλγαρίας και περίπου 9% της Ελλάδας, σύμφωνα με μια έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Επίσης, μεταξύ των ευνοημένων θα είναι η Πορτογαλία, η οποία θα επωφεληθεί το 5,4% του ΑΕΠ της, η Ισπανία με 3,4% και η Ιταλία με 1,9%. Το σχήμα «διασφαλίζει ισχυρότερη μακροοικονομική υποστήριξη για τις πιο ευάλωτες χώρες» αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι λιγότερο ευνοημένες χώρες περιλαμβάνουν τους τέσσερις «σφιχτοχέρηδες», δηλαδή την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, οι οποίες θα χάσουν σε καθαρή βάση περί το 2% του προ κρίσης ΑΕΠ τους, όπως και η Γερμανία.

Μόνιμα στο οπλοστάσιο το Ταμείο

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση που προκαλεί η πανδημία με δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις σε κράτη μέλη, ως «ένα σημαντικό ορόσημο στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής».

Το σχέδιο «εξασφαλίζει ισχυρότερη μακροοικονομική υποστήριξη για πιο ευάλωτες χώρες», δηλώνει η ΕΚΤ, που επίσης σημειώνει αν και το ταμείο είναι «εφάπαξ», δίνει χρήσιμα διδάγματα για την εξέλιξη της οικονομικής και νομισματικής ένωση – η οποία εξακολουθεί να στερείται «μόνιμης δημοσιονομικής ικανότητας σε υπερεθνικό επίπεδο για μακροοικονομική σταθεροποίηση σε βαθιές κρίσεις». Δεν έχει δηλαδή δικό της προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει συστημικούς κινδύνους.

Αναφέρει λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκη Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει το Tαμείο ένα πιο μόνιμο μέρος του οπλοστασίου της χάραξης πολιτικής όταν ξαναρχίσει τις συνομιλίες σχετικά με τους κανόνες του προϋπολογισμού.

Τα χρήματα που θα αντλήσει από κοινού η ΕΕ από την αγορά αυξάνει το χρέος της κατά 15 φορές, υπολογίζει η ΕΚΤ, πράγμα που υπογραμμίζει πόσο ανύπαρκτος ήταν ο κοινός δανεισμός μέχρι σήμερα.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η ΕΕ θα καταφέρει να μειώσει την ευαισθησία της Ευρωζώνης σε μελλοντικές εθνικές κρίσεις χρέους αν εκδώσει ένα μεγάλο, κοινώς εγγυημένο σύνολο χρεών που θα ανταγωνιστεί τα γερμανικά ομόλογα ως ασφαλής τοποθέτηση στις αγορές.

Σε αυτό αντιδρούν οι «Λιτοί» και επιμένουν ότι το ταμείο ανάκαμψης – ή Next Gen EU –  πρέπει να παραμείνει προσωρινό εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης, καθώς ανησυχούν ότι κάποιες χώρες δε θα είναι και τόσο επιμελείς στην αποπληρωμή του μεριδίου τους στα κοινά δάνεια της ΕΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 23 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.