ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Δάνεια ύψους €96,2 δισ. το 2021 για αντιμετώπιση πανδημίας

15:21 - 23 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Γερμανία: Δάνεια ύψους €96,2 δισ. το 2021 για αντιμετώπιση πανδημίας
Tις δαπάνες της έχει απελευθερώσει από τη δημοσιονομική πειθαρχία η Γερμανία προκειμένου να δώσει τη μάχη κατά των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε την Τετάρτη έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ο οποίος θέτει "εν υπνώσει" τις συνταγματικές απαγορεύσεις για ακόμη ένα έτος πέραν του 2020. Το σχέδιο δαπανών, το οποίο χρειάζεται την έγκριση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, εκμεταλλεύεται την ισχυρή πλεονασματική θέση της Γερμανίας των προηγούμενων ετών προκειμένου να δώσει ώθηση για την υπέρβαση της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης εδώ και δεκαετίες.

"Δρούμε αποφασιστικά, ακόμη και εάν κοστίζει πολλά χρήματα", ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς "Μέχρι στιγμής, η δημοσιονομική μας πολιτική έχει οδηγήσει τη Γερμανία να τα πάει σχετικά καλά εν μέσω κρίσης - συνεχίζουμε στο ίδιο μονοπάτι".

Ο σχεδιαζόμενος νέος δανεισμός, μολονότι βαρύς για τα δεδομένα της Γερμανίας, είναι σχετικά περιορισμένος σε σχέση με τον φετινό, ο οποίος προβλέπεται να αγγίξει τα 218 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για το 2021 προϋπολογίζονται στα 413,4 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στα 55,2 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία έδωσε τον Μάρτιο τέλος σε μια πολύχρονη πορεία ισοσκελισμένων προϋπολογισμών προκειμένου να θέσει σε κίνηση ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας. Μέρκελ και Σολτς αντιστάθηκαν τελικώς σε βουλευτές από το πολιτικό στρατόπεδο της πρώτης, τους πλειοψηφικούς κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που ζητούσαν άμεση επιστροφή, ήδη από το 2021, στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, η μείωση των φορολογικών εσόδων για την περίοδο 2020 έως 2023 αναμένεται να κυμανθεί στα 173,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.