ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφιακή Τεχνολογία: Απειλεί με εξαφάνιση τις «λιγότερο χρησιμοποιούμενες» ξένες γλώσσες!

11:27 - 24 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ψηφιακή Τεχνολογία: Απειλεί με εξαφάνιση τις «λιγότερο χρησιμοποιούμενες» ξένες γλώσσες!
Με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου), ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σε ευρωβουλευτές και επιλεγμένους παραλήπτες, αναφέρεται στον κίνδυνο εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν, λόγω της Ψηφιακής Τεχνολογίας, πολλές παγκόσμιες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 24 επίσημες γλώσσες και περίπου 60 περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες, που ομιλούνται σε όλα τα κράτη μέλη. Το γλωσσικό μωσαϊκό της Ευρώπης περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία νοηματικών γλωσσών που ομιλούνται από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, γλώσσες κληρονομιάς όπως τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, καθώς και η εσπεράντο - μια προγραμματισμένη διεθνής γλώσσα που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.

Επικαλούμενο στοιχεία της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΕΣΚΟ), το έγγραφο υπογραμμίζει ότι, πολλές παγκόσμιες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, κινδυνεύουν και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν λόγω του κυρίαρχου ρόλου γλωσσών όπως η αγγλική.

Οι περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες (RML) μαζί με τις μικρότερες κρατικές γλώσσες - οι «λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες» - απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση. Αυτή η απειλή επιδεινώνεται από την ψηφιακή τεχνολογία.

Στο έγγραφο τονίζεται ιδιαίτερα ότι, το μέλλον των RML εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την παρουσία τους σε νέα ψηφιακά μέσα. Οι νέοι επικοινωνούν και αναζητούν πληροφορίες κυρίως μέσω του Διαδικτύου.

Εάν το διαδικτυακό περιεχόμενο είναι διαθέσιμο μόνο σε κυρίαρχες γλώσσες, οι λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες θα μπορούσαν να «εξαφανιστούν ψηφιακά».

Διευκρινίζεται βέβαια ότι, η ψηφιακή τεχνολογία δεν είναι απαραίτητα θανατική ποινή, για τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες και σημειώνεται ότι, η διαδικτυακή εκπαίδευση, η εκμάθηση γλωσσών στο διαδίκτυο και οι τεχνολογίες γλωσσών μπορούν να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των απειλούμενων γλωσσών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες από τις κοινότητες των ομιλητών και τους ειδικούς της γλωσσικής τεχνολογίας για τη συλλογή δεδομένων, την ανάλυση και την επεξεργασία τους, προκειμένου να δημιουργηθούν γλωσσικά εργαλεία, καταλήγει το ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου.

Με τέτοια εργαλεία, οι νέοι μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο σε λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες και να επεκτείνουν τη χρήση τους.

Όλο το έγγραφο, στα αγγλικά, ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:16 - 24 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.