ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φινλανδία: Ανίχνευση κορονοϊού με σκύλους στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

13:36 - 24 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Φινλανδία: Ανίχνευση κορονοϊού με σκύλους στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι
Σε εφαρμογή έθεσαν οι αρχές της Φιλανδίας, πιλοτικό πρόγραμμα στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, κατά το οποίο εκπαιδευμένα στην ανίχνευση του κορονοϊού σκυλιά ξεκίνησαν να μυρίζουν δείγματα από επιβάτες, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διενέργεια τεστ στο χώρο του αεροδρομίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, οπότε οι επιβάτες που εθελοντικά εξετάζονται και έχουν υποψίες για κορωνοϊό, ενημερώνονται ότι πρέπει επίσης να κάνουν και το παραδοσιακό τεστ για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Μία ομάδα 15 σκύλων και 10 εκπαιδευτών μετέχουν στο πρόγραμμα στη Φινλανδία και εκπαιδεύονται από εθελοντές, που χρηματοδοτούνται από ιδιωτική κτηνιατρική κλινική. Ανάμεσά τους είναι ο Kossi, ένας σκύλος διάσωσης από την Ισπανία, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στη Φινλανδία και ο οποίος έχει εργαστεί και στον εντοπισμό καρκίνων.

«Αυτό που έχουμε δει στην έρευνά μας είναι ότι τα σκυλιά θα βρουν (την ασθένεια) πέντε ημέρες πριν (ασθενείς) παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα», ανέφερε η Anna Hielm-Bjorkman, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα για ζώα συντροφιάς.

«Είναι πολύ καλοί (σε αυτό). Πλησιάζουμε σε ευαισθησία το 100%», είπε, αναφερόμενη στην ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν κρούσματα του ιού.

Όπως αναφέρεται κατά τη δοκιμή σκύλου, ο επιβάτης σκουπίζει το λαιμό του με γάζα, την τοποθετεί σε ένα κουτί, το οποίο στη συνέχεια παραδίδεται σε άλλο δωμάτιο για να το μυρίσει ο σκύλος και να δώσει ένα άμεσο αποτέλεσμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.