ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Εξάντλησε τις αποταμιεύσεις λόγω πανδημίας το 30% των νοικοκυριών

14:39 - 24 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Εξάντλησε τις αποταμιεύσεις λόγω πανδημίας το 30% των νοικοκυριών
Αντιμέτωπο με μείζονα οικονομικά προβλήματα στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, βρέθηκε το 46% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, ενώ περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά (31%) ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν όλες ή σχεδόν όλες τις αποταμιεύσεις τους εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Ειδικότερα, η έρευνα, που κυκλοφόρησε από το NPR, το Ίδρυμα Robert Wood Johnson και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ, διαπιστώνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση, τις μεταφορές και την ευημερία εντός της χώρας.

Περίπου το 46% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένα ενήλικο μέλος του νοικοκυριού τους έχασε τη δουλειά του, έχασε την επιχείρησή του, παραιτήθηκε ή είδε το μισθό του να μειώνεται από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έγιναν αισθητές από τους περισσότερους, αλλά η δημοσκόπηση διαπίστωσε μια απότομη συρρίκνωση εισοδήματος στα πιο χαμηλά στρώματα των Αμερικάνων πολιτών.

Η πλειοψηφία (54%) των νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα κάτω από 100.000 $ ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ζητήματα, σε σύγκριση με το 20% των νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα πάνω των 100.000 $.

Η πλειοψηφία των οικογενειών των Λατίνων (72%), των Αφροαμερικανών (60%) και των Ιθαγενών (55%) αντιμετωπίζουν ραγδαίες οικονομικές δυσκολίες, έναντι του 37% των ασιατικών νοικοκυριών και 36% των λευκών.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από 1η Ιουλίου έως 3 Αυγούστου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.454 ενήλικων Αμερικανών.

"Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουμε 200.000 θανάτους, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο για όσους βιώνουν αυτή τη συγκυρία", δήλωσε ο Δρ Richard Besser, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Robert Wood Johnson, στο ABC News. "Ο θάνατος είναι μόνο ένας δείκτης για τον αντίκτυπο αυτής της πανδημίας και επηρεάζει την κοινωνία με σημαντικούς τρόπους. Και το βάρος αυτού δεν γίνεται ομοιόμορφα αισθητό. Αυτό που βλέπετε είναι ότι οι ίδιες ομάδες που έχουν υποφέρει περισσότερο από άποψη διάδοσης του ιού, είναι αυτές που υφίστανται το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα".

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η στέγαση προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Σχεδόν 1 στους 5 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αγωνίζονται να πληρώσουν το ενοίκιο ή το στεγαστικό τους δάνειο, ενώ τα νοικοκυριά των Αφροαμερικανών και των Λατίνων έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις λευκές οικογένειες να δηλώσουν ότι αγωνίζονται να πληρώσουν ή έχουν καθυστερήσει τις πληρωμές ενοικίου ή δόσης.

"Για κάθε δολάριο πλούτου που έχουν τα λευκά νοικοκυριά, τα νοικοκυριά αφροαμερικάνων έχουν 10 πένες και τα νοικοκυριά των Λατίνων έχουν 12 πένες", σημείωσε ο David Williams, καθηγητής του Χάρβαρντ που μελετά τις φυλές και την κοινωνιολογία. "Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πλήττονται πραγματικά στο πλαίσιο της πανδημίας."

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η εβδομαδιαία αύξηση των επιδομάτων ανεργίας ύψους 600 δολαρίων, που ψηφίστηκε στον νόμο CARES τον Μάρτιο, έληξε στις 31 Ιουλίου. Το Κογκρέσο δεν έχει ενεργήσει ακόμη για να το παρατείνει ή να περάσει άλλο μέτρο ανακούφισης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.