ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος τον Αύγουστο

09:57 - 25 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Βρετανία: Σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος τον Αύγουστο
Σε 35,2 δισ. λίρες (45,8 δισ. δολάρια) ανήλθε ο δανεισμός του δημόσιου τομέα στη Βρετανία τον Αύγουστο, ποσό ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που μιλούσαν για 35,05 δισ. λίρες.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη από το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι ο δανεισμός για ολόκληρο το οικονομικό έτος θα καταγράψει ρεκόρ 372 δισ. λιρών, που ισοδυναμεί με το 18,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, κάτι που δεν έχει συμβεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα τον Αύγουστο έφτασε τα 2,024 τρισ. λίρες ή το 101,9% του ΑΕΠ, το υψηλότερο από το οικονομικό έτος 1960-61.

Η Βρετανία υπέστη μεγάλο χτύπημα από την πανδημία κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την παραγωγή να καταρρέει κατά 20% και την Τράπεζα της Αγγλίας να εκτιμά ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου θα είναι περίπου 7% κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε πως τα σχέδια στήριξης στους εργαζόμενους που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρα, αν και είπε ότι το επίκεντρο προς το παρόν πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης και όχι τα μακροπρόθεσμα δημόσια οικονομικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.