ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μισέλ: Προχωρά η ιδέα πολυμερούς διάσκεψης για την αν. Μεσόγειο

17:25 - 25 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Την ανησυχία της ΡΡ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την ομιλία του στην 75η Σύνοδο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς». Αναφέρθηκε εκ νέου και στην πολυμερή διεθνή διάσκεψη για το θέμα, εκτός από τις επί μέρους ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις.

«Η ΕΕ ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι «μαζί με τα κράτη-μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι εντάσεις και για την προώθηση του διαλόγου».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε επίσης ότι πρότεινε τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι «πολλοί παράγοντες έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, ο κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι «οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μισέλ μπήκε σε καραντίνα επειδή ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού και για το λόγο αυτό η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, μεταφέρθηκε για τις 1 και 2 Οκτωβρίου.

Στη Σύνοδο αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και οι ενδεχόμενες κυρώσεις για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως ζητούν Ελλάδα και Κύπρος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.