ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις- Οι ελπίδες για συμβιβασμό

08:33 - 29 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Brexit: Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις- Οι ελπίδες για συμβιβασμό
Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, προκειμένου Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, που θα συμφέρει όλες τις πλευρές.

Οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου στα τέλη του 2020 να ανοίξει ο δρόμος για μια «ήπια» αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα τέλη, άλλωστε, του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος.

«Το ερώτημα είναι ένα: Θα καταλήξουν ή όχι σε εμπορική συμφωνία;», διερωτάται ο Kallum Pickering, οικονομολόγος της Berenberg. «Για να αποφευχθούν τα χειρότερα, απαιτείται πολιτική παρέμβαση. Απαιτείται κάποιου είδους συμβιβασμός ώστε να προχωρήσει η κατάσταση», προσθέτει.

Διακυβεύονται πολλά για την Βρετανία

«Η μάχη για το Brexit πλησιάζει σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό καθιστά όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού, έστω και την ύστατη στιγμή», προβλέπει από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Charles Schwab, Jeffrey Kleintop. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων είναι ο πιο σημαντικός, καθώς αναμένεται να καθορίσει πόσο πέτυχε να κερδίσει τους στόχους της η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Κατά τον Kleintop, είναι τόσα πολλά αυτά που διακυβεύονται για τη Βρετανία, που δεν γίνεται να μην υπάρξει συμβιβασμός. Το εναλλακτικό σενάριο θα είναι πολύ κακό… Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις αρχές του 2020, ο βρετανικός χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 μετρά απώλειες 23% - ήτοι τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά. Πτώση 4% μετρά και η στερλίνα έναντι του δολαρίου, καθώς το βρετανικό νόμισμα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις, όσο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «στον αέρα».

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Kleintop, ένας συμβιβασμός ύστατης στιγμής μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, θα οδηγήσει σε ράλι τις βρετανικές μετοχές – πιθανότητα και το σύνολο των ευρωπαϊκών μετοχών – και σε ανοδική πορεία τη βρετανική στερλίνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 29 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.