ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Από το…2017 προειδοποιούσε για τα «χάλια» στη Μόρια

12:38 - 29 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Από το…2017 προειδοποιούσε για τα «χάλια» στη Μόρια
Σε μία δήλωσή της, η εισηγήτρια του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σουηδέζα βουλευτής των Σοσιαλιστών Yoomi Renström, μ’ αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια, υπενθυμίζει με νόημα ότι, με έκθεσή του που εγκρίθηκε το 2017, το Κογκρέσο είχε προειδοποιήσει για τον υπερπληθυσμό, την ανεπάρκεια και την έλλειψη προσωπικού στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα.

Η εισηγήτρια εκφράζει τη λύπη της, για την έλλειψη κοινής δράσης στην Ευρώπη, λέγοντας: «Η τρέχουσα απάντηση των αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη απέχει πολύ από το να είναι αρκετή και δεν είναι τίποτα που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Αυτή η κατάσταση είναι ένα ακόμη ανησυχητικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη συνεργασίας και αλληλεγγύης. Χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασυνόδευτων ανηλίκων».

«Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και αλληλεγγύης με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές», πρόσθεσε.

Συζητώντας το ζήτημα κατά την πρόσφατη συνάντησή της με πρωτοβουλία του Mette Gundersen (Νορβηγία, NI-NR), η επιτροπή τωρινών υποθέσεων του Κογκρέσου τόνισε την ευθύνη της τότε ελληνικής κυβέρνησης, που δεν συνέβαλλε στο να διευκολυνθεί η μεταφορά των μεταναστών στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι, ήδη από το 2017, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας (ΚΕΔΕ), χτύπησε το «κουδούνι» συναγερμού για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές στα ελληνικά νησιά και την ανάγκη διασφάλισης της ένταξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η Yoomi Renström, τόνισε τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές στη διαχείριση της μετανάστευσης και της ένταξης, αναφέροντας ότι: «Η παροχή καταφυγίου, τροφής, νερού, αποχέτευσης και ιατρικής περίθαλψης σε όσους ζούσαν στο στρατόπεδο Moria είναι τώρα εξαιρετικά σημαντική και οι τοπικές αρχές χρειάζονται υποστήριξη».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.