ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρήκε το δρόμο της ανόδου η Wall

00:19 - 26 Ιουλ 2007 | Ειδήσεις
Μετά από μια συνεδρίαση με συνεχή σκαμπανεβάσματα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, καθώς τα καλύτερα των προσδοκώμενων αποτελέσματα εταιρειών όπως οι Amazon.com και Boeing και η ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών, που συμπαρέσυρε στην άνοδο της τις μετοχές των εταιρειώντου κλάδου, έδιωξαν το μούδιασμα που προκάλεσε η μείωση των πωλήσεων υφισταμένων κατοικιών στις ΗΠΑ που παραπέμπει σε παράταση της ύφεσης στην αμερικανικής αγορά κατοικίας.

Ο Dow έκλεισε ενισχυμένος κατά0,50%, στις 13.785,07 μονάδες, ο S&P 500 διαμορφώθηκε τελικάστις 1.518,09 μονάδες, με κέρδη 0,47% και ο Nasdaq με άνοδο της τάξης του 0,31% έκλεισε στις 2.648,17 μονάδες.

Στον απόηχο των θετικών θεμελιωδών, μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι τίτλοι των Amazon.com και Boeing. Ειδικότερα δε η Amazon.com σημειώνει το ταχύτερο ράλι των τελευταίων επτά ετών, καθώς επίσης η Credit Suisse αναβάθμισε τη σύστασή της για τη μετοχή της σε ``outperform'' από ``neutral.''

Οσον αφορά, τα μέχρι στιγμής εταιρικά αποτελέσματα, αυτά ήταν σε γενικές γραμμές καλά, παρά τις επιμέρους αρνητικές εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της κερδοφορίας στις 199 εταιρείες του δείκτη Standard & Poor's 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα μέχρι χθες ήταν της τάξης του 9,6%,έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη της κερδοφορίας κατά 5,8%.

Επίσης, τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των Colgate-Palmolive και General Dynamics βοηθούν ως κάποιο βαθμό τη στήριξη των δεικτών, οι οποίοι κλυδωνίστηκαν χθες σφόδρα από την ανησυχία ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα παραταθεί, πλήττοντας την κερδοφορία μιας σειράς σχετιζόμενων με αυτή εταιρειών. Την ανησυχία αυτή ενίσχυσε σήμερα η νέα μείωση, για τέταρτο συνεχή μήνα, στις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι αγορές κατοικιών υποχώρησαν κατά 3,8% στις 5,75 εκατ. κατοικίες, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2002, έναντι πώλησης 5,97 εκατ. υφιστάμενων κατοικιών, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Μάιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών θα υποχωρήσουν κατά 2,1%, στις 5,86 εκατ. κατοικίες.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού αποθαρρύνει τους πιθανούς αγοραστές, αφήνοντας απούλητο όλο και μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών και περιορίζοντας σημαντικά τις όποιες πιθανότητες για ταχεία ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν για δεύτερη μέρα «στο κόκκινο», διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειες, καθώς η μείωση των πωλήσεων υφισταμένων κατοικιών στις ΗΠΑ και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Volvo και Randstad Holding επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους ότι η οικονομική και εταιρική ανάπτυξη θα επιβραδυνθούν.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης, εξαιρουμένης της Ελλάδας. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,68%, στις 6.454,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 5.837,11 μονάδες, υποχωρώντας  κατά 1,19% και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε τελικά στις 7.692,55 μονάδες, μειωμένος κατά 1,46%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.