ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ: Ζητά ίσες αποστάσεις

11:05 - 30 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Νέα επιστολή Ερντογάν στους ηγέτες της ΕΕ: Ζητά ίσες αποστάσεις
Νέα επιστολή προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, απέστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί εκ νέου Αθήνα και Λευκωσία για μαξιμαλιστικές θέσεις.

Συνεχίζοντας την πίεση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει ουσιαστικά όσα είχε συμπεριλάβει σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ και την περασμένη εβδομάδα.

Η επιστολή, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου στις Βρυξέλλες θέτει και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας πως η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχους για την περιοχή:

Ο πρώτος στόχος είναι «η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος είναι «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων.

Ο Ερντογάν αναφέρει ακόμα πως η απαίτηση για τερματισμό των ερευνητικών ενεργειών της Τουρκίας είναι άδικη και αντιβαίνει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ επισημαίνει πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

Επαναλαμβάνει τέλος την πρόταση για δημιουργία ενός διεθνούς Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων. Καλεί κλείνοντας τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν ουδετερότητα και να κρατήσουν ίσες αποστάσεις.

Επιστολή Μισέλ: Όλα στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται πως το Βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απέστειλε την επιστολή – πρόσκληση στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκης Ένωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου

Σε αυτή αναφέρει πως το ζήτημα της Τουρκίας και της ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί στο δείπνο της Συνόδου, σημειώνοντας πως στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:23 - 30 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.