ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η Τουρκία-Τι περιμένουν Ελλάδα και Κύπρος

07:55 - 01 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Στο επίκεντρο η Τουρκία-Τι περιμένουν Ελλάδα και Κύπρος
Το δίλημμα αποκλιμάκωση ή κυρώσεις αναμένεται να στείλει στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή (1-2/10) στις Βρυξέλλες.

Διπλωματική πηγή της ΕΕ προανήγγειλε πως η Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, θα στείλει μήνυμα στην Τουρκία να δεσμευθεί στην αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις.

Επιπλέον οι 27 θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να διαλέξει ανάμεσα στην ένταση και μια θετική ατζέντα που περνά μέσα από την ειρηνική δέσμευση σε εποικοδομητικό διάλογο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη θέση που έχει υιοθετήσει πλέον και η Ελλάδα. Την εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, λέγοντας πως «η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Συνεπώς, αποδυναμώνεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αν και η Κύπρος πιέζει ιδιαίτερα από τη μεριά της. Θυμίζουμε πως άσκησε και βέτο στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επιμένει πως πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και όπως τόνισε "δεν είναι αυτοσκοπός". Εκτιμά, ωστόσο, πως δεν μπορεί η Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο, ενώ παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και δεν μπορεί να επιβάλλονται κυρώσεις σε άλλες χώρες, όπως η Λευκορωσία, αλλά στην Τουρκία όχι.

Πάντως, η Τουρκία θεωρείται δεδομένο πως θα έχει την υπεράσπιση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε στο γερμανικό κοινοβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής και εξύμνησε το ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα».

Ο Σαρλ Μισέλ από τη μεριά του δήλωσε, πάντως, πως «όλα τα όπλα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» και παρότι υπάρχουν οι πληροφορίες πως έχει ήδη έτοιμο κείμενο συμπερασμάτων, επέλεξε να μην το διαρρεύσει.

Όσο για τη μεριά της Τουρκίας, που δεν συμμετέχει στη Σύνοδο, αλλά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε νέα επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ (πλην Μητσοτάκη, Αναστασιάδη), ζήτησε ίσες αποστάσεις και κατάγγειλε την Ελλάδα και την Κύπρο «για τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις».

Αυτά είναι τα δεδομένα λοιπόν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για την 1η και 2 Οκτωβρίου.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15:00 ώρα Βρυξελλών.

Εκτός από την Τουρκία, στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται ακόμα οι σχέσεις με την Κίνα και θέματα εξωτερικών υποθέσεων, όπως η κατάσταση στη Λευκορωσία, η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι και η κλιμάκωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την Παρασκευή, η συνάντηση εργασίας θα ξεκινήσει στις 9:30 ώρα Βρυξελλών με μια συζήτηση για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Θα υπάρξει επίσης ένα σύντομο σημείο σχετικά με τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου αντιμετωπίζει... δυσκολίες εφαρμογής.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.