ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EBRD: Συρρίκνωση 3,5% της τουρκικής οικονομίας το 2020

10:18 - 01 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
EBRD: Συρρίκνωση 3,5% της τουρκικής οικονομίας το 2020
Συρρίκνωση κατά 3,5% της τουρκικής οικονομίας το 2020 εκτιμά Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), προτού καταγράψει ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ενώ παράλληλα δεν αναμένει ότι η απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί ένα νέο γύρο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η EBRD, της οποίας οι επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 12,5 δισ. ευρώ για 325 έργα, υποβάθμισε σήμερα Πέμπτη ελαφρώς τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Τουρκίας το επόμενο έτος, σε αύξηση 5% από 6%.

Οι προβλέψεις είναι σύμφωνες με άλλους αναλυτές και είναι λιγότερο αισιόδοξες από του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, το οποίο αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,3% για φέτος.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε απροσδόκητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα κατά 200 μονάδες βάσης για να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό και τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ της τουρκικής λίρας. Αν και το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να πέφτει αυτή την εβδομάδα, η EBRD δεν αναμένει περισσότερη νομισματική σύσφιξη.

«Δεν το βλέπω ως μέρος ενός νέου γενναίου γύρου αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Ρότζετ Κέλι, επικεφαλής περιφερειακός οικονομολόγος της τράπεζας.

«Δεν θα επιδιώξουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από ότι χρειάζεται και πιθανότατα θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και για το άμεσο μέλλον», είπε, αρκεί να μην υπάρξει «σοβαρή υποτίμηση».

Το επιτόκιο της Τουρκίας στο 10,25%, βρίσκεται χαμηλότερα από τον ετήσιο πληθωρισμό που είναι κοντά στο 12%. Η λίρα άγγιξε νέο χαμηλό ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου στο 7,85 την Τρίτη και έχει από μία τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος, με απώλειες σχεδόν 25%.

Στην έκθεσή της, η EBRD ανέφερε ότι αναμένει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Τουρκία να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το τέλος του 2022. Η οικονομία ανακάμπτει τώρα, αλλά μια αναζωπύρωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα ξανά, ανέφερε.

Για όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται, η EBRD αναμένει κάμψη περίπου 4% φέτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.