ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

GRECO: Υπό παρακολούθηση η Γαλλία, για διαφθορά σε δικαστικό σώμα-βουλευτές!

11:35 - 01 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
GRECO: Υπό παρακολούθηση η Γαλλία, για διαφθορά σε δικαστικό σώμα-βουλευτές!
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Ομάδα Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) σημειώνει ότι, θα συνεχίσει την τακτική της διαδικασίας παρακολούθησης της Γαλλίας, λόγω του ότι δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις συστάσεις, για εξάλειψη της διαφθοράς σε δικαστές, εισαγγελείς και βουλευτές.

Στην έκθεση, μάλιστα, σημειώνεται ότι, η Γαλλία απαιτείται να υποβάλει, έως τον Σεπτέμβριο του 2021, λεπτομερή απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί σ’ αυτόν τον τομέα και της εφαρμογής και των έξη συστάσεων (από τις ένδεκα συνολικά) της GRECO που εκκρεμούν.

Στην έκθεση, βέβαια, αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά τα μέλη του κοινοβουλίου, όπως η επίβλεψη των λειτουργικών δαπανών των γερουσιαστών, το σύστημα αντιμετώπισης συγκρούσεων συμφερόντων και οι κανονισμοί σχετικά με τη λήψη δωρεών ή ανώνυμων οικονομικών ενισχύσεων αλλά, καλεί τις αρχές να συνεχίσουν την εποπτεία των λειτουργικών δαπανών των βουλευτών και τη δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων τους.

Ωστόσο, η GRECO λυπάται που δεν έχει διατηρηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στις προηγούμενες εκθέσεις της σχετικά με το δικαστικό σώμα. Αρκετές συστάσεις σχετικά με την Επιτροπή Δικαστικών Υπηρεσιών (Conseil Supérieur de la Magistrature (CSM)) δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ή έχουν εφαρμοστεί εν μέρει μόνο περισσότερο από έξι χρόνια μετά την έγκριση της πρώτης έκθεσης για το θέμα αυτό το 2013.

Οι συστάσεις απαιτούν πειθαρχική εξουσία επί των δικαστών να συγκεντρωθούν στα χέρια του CSM και για τον ορισμό και το πειθαρχικό καθεστώς των εισαγγελέων να ευθυγραμμιστούν με εκείνα που ισχύουν για τους δικαστές.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.