ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Αναστασιάδης προαναγγέλλει σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής

12:35 - 01 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ο Αναστασιάδης προαναγγέλλει σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής
Διάγγελμα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ανακήρυξη και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως «η φετινή, 60η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρίσκει την πατρίδα μας να αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις λόγω των συνεχιζόμενων Τουρκικών εκνόμων ενεργειών, είτε με την εισβολή στην Οικονομική Ζώνη της ΚΔ είτε λόγω των απειλών για παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου».

Τονίζει πως η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμπίπτει με την ημέρα που γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου και την απαλλαγή της από τον αποικιακό ζυγό.

«Ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχω άλλην από την επιλογή παρά να υπερασπιστώ αυτό που με αίμα και θυσίες ο Κυπριακός λαός κατόρθωσε να μας παραδώσει αλλά και να διασώσει», σημειώνει, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα κρατήσει σκληρή στάση στη Σύνοδο. Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η Κύπρος είχε θέσει βέτο στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κυρώσεις για την Τουρκία.

Τη στήριξή του στις θέσεις της Κύπρου εξέφρασε νωρίτερα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προσέρχεται στη Σύνοδο με διάθεση για συναίνεση στο διάλογο με την Τουρκία και κυρώσεις, αν τελικά η Άγκυρα δεν συναινέσει.

Αυτή είναι και η πιθανότερη εξέλιξη για τη Σύνοδο που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θεωρεί πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να διαταράξει η ΕΕ τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.