ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Δηλώσεις Μέρκελ-Μακρόν για το θέμα της Τουρκίας

03:43 - 02 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Δηλώσεις Μέρκελ-Μακρόν για το θέμα της Τουρκίας
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά το τέλος της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι συζητήσεις ήταν μακρές και μερικές φορές δύσκολες αλλά τελικά «πολύ επιτυχημένες».

«Οι κυρώσεις εναντίον των αξιωματούχων στη Λευκορωσία θα τεθούν σε ισχύ – αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στο δημοκρατικό κίνημα. Το βρίσκω πολύ σημαντικό σήμα», είπε! Δηλαδή η Τουρκία δεν «αντιτίθεται στο δημοκρατικό κίνημα»;

Όσον αφορά την Τουρκία, η Μέρκελ τόνισε τη σημασία της εξέτασης του συνόλου των σχέσεων της ΕΕ με τη χώρα: «Συγκεντρωθήκαμε και μπορούμε να δείξουμε αποτελέσματα – Θεωρώ ότι η συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και για την προσέγγιση προς την Τουρκία είναι μεγάλη πρόοδος».

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Εμείς [Γαλλία και Γερμανία] είχαμε μια συνδυασμένη προσέγγιση, δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε διάλογο με την Τουρκία εάν της επιτρέψουμε να περάσει τις κόκκινες γραμμές… Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και σαφήνεια – χωρίς να υποχωρούμε στην κλιμάκωση».

«Έπρεπε να ασκήσουμε κάποια πειθώ, υπήρχε μεγάλη απόκλιση στο τραπέζι. Συνεργαστήκαμε με την καγκελάριο Μέρκελ για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Όλοι κάναμε παραχωρήσεις και αυτό το κείμενο είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να πάρουμε απόψε, γιατί στέλνει ένα πολύ σαφές, σταθερό μήνυμα στην Τουρκία για την Ελλάδα και την Κύπρο… και την καλεί σαφώς σε διάλογο».

Ο Μακρόν είπε ότι ορισμένες χώρες δίνουν έμφαση στον διάλογο με την Άγκυρα, ενώ άλλες, γεωγραφικά πιο κοντά στην Τουρκία, ήθελαν περισσότερο «κατασταλτική» δράση. «Βρήκαμε έναν τρόπο να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα και αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να φέρουμε την ευθύνη στην πλευρά της Τουρκίας», είπε.

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.