ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Covid-19 «διέλυσε» την Ζώνη Σένγκεν!

14:55 - 03 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ο Covid-19 «διέλυσε» την Ζώνη Σένγκεν!
Μπορεί η Κομισιόν να μην παραδέχεται ευθέως ότι, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών, ως απάντηση στην πανδημία, «διέλυσαν» κυριολεκτικά την Ζώνη Σένγκεν αλλά, αναγνωρίζει ότι, ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας και η επαναφορά των εσωτερικών συνόρων βλάπτουν την ενιαία αγορά και την ομαλή λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού.

Οπως δε αναφέρει, σε γραπτή του απάντηση προς τον Γαλλο ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, ο Επίτροπος Reynders «περισσότερο από αυτό, βλάπτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, σε μια Ένωση όπου οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα διασυνοριακά, είτε ως εργαζόμενοι, μαθητές, μέλη οικογένειας είτε ως τουρίστες».

Το «μπάχαλο», ωστόσο, που προκάλεσαν τα μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας λόγω Covid-19, στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν, περιέγραψε ανάγλυφα ο Γάλλος ευρωβουλευτής, στην σχετική του ερώτηση προς την Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι:

- Στο απόγειο της κρίσης για την υγεία, τα περισσότερα κράτη μέλη επανέλαβαν συνοριακούς ελέγχους για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου. Στις 13 Μαΐου 2020, η Κομισιόν παρουσίασε ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για την υγεία και την ασφάλεια, για να βοηθήσει στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών

Αυτό, δυστυχώς, αποδείχθηκε ανεπαρκές λόγω της αναβίωσης του COVID-19 και του αυξανόμενου αριθμού περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη.

-Πράγματι, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Νορβηγία επιβάλλουν περιορισμούς καραντίνας σε ταξιδιώτες από την Ισπανία. Η καραντίνα είναι επίσης υποχρεωτική για ταξιδιώτες από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, των Κάτω Χωρών και της Φινλανδίας, η οποία έχει επίσης επιβάλει καραντίνα σε Γάλλους υπηκόους. Η Ιρλανδία επιβάλλει επίσης καραντίνα σε όλους τους Ευρωπαίους, εκτός από τους υπηκόους έξι χωρών.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Reynders παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, το αδιέξοδο που προκάλεσε στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της Ζώνης Σένγκεν, διευκρινίζοντας ότι, «η αποκατάσταση της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν και η επιστροφή στην απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ, υπό ασφαλείς συνθήκες δημόσιας υγείας, αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν».

Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου αισιόδοξη, απάντηση του Επιτρόπου...

Απάντηση του κ. Reynders εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2.10.2020)

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα επιτεύγματα της Ένωσης.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών που συνδέονται με το ξέσπασμα του COVID-19 είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς ο περιορισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας και η επαναφορά των εσωτερικών συνόρων βλάπτουν την ενιαία αγορά και την ομαλή λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού. Περισσότερο από αυτό, βλάπτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σε μια Ένωση όπου οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα διασυνοριακά, είτε ως εργαζόμενοι, μαθητές, μέλη της οικογένειας είτε ως τουρίστες.

Η αποκατάσταση της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν και η επιστροφή στην απεριόριστη ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ, υπό ασφαλείς συνθήκες δημόσιας υγείας, αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε, στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση για τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.» 

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.