ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρουκέτες σε πόλη του Αζερμπαϊτζάν -«Πυρά» Τουρκίας στην Αρμενία

16:04 - 04 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ρουκέτες σε πόλη του Αζερμπαϊτζάν -«Πυρά» Τουρκίας στην Αρμενία
Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, μετά τη σοβαρή στρατιωτική κρίση στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το πρωί της Κυριακής, το αζερικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι ρουκέτες, προερχόμενες από την Αρμενία, έπληξαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκάντζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πολίτη και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων.

Το Γερεβάν αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην επίθεση, παρότι ο ηγέτης των Αρμένιων αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επιβεβαίωσε ότι επλήγη η Γκάντζα. 

Από την πλευρά του, στενός σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην Αρμενία, προειδοποιώντας ότι θα καταστρέψει κάθε στρατιωτικό στόχο του Γερεβάν.

Η Τουρκία, ταυτόχρονα, στενή σύμμαχος χώρα του Αζερμπαϊτζάν, καταδίκασε την επίθεση στο Γκάντζα και επανέλαβε τη στήριξη στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Αζερμπαϊτζάν. 

«Οι επιθέσεις της Αρμενίας με στόχο τους αμάχους στην πόλη Γκάντζα, είναι μια νέα εκδήλωση της παράνομης στάσης της Αρμενίας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι μάχες μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και Αζέρων στρατιωτών, οι οποίοι φέρεται να έχουν την στήριξη της Τουρκίας, καθώς και Σύρων μισθοφόρων, ξεκίνησαν δια ασήμαντης αφορμής το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου. 

Η περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, στα νότια σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας. Ωστόσο, από το 1991 τελεί υπό τον έλεγχο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος και η οποία στηρίζεται από το Γερεβάν, λόγω της αρμενικής καταγωγής των κατοίκων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.