ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Παρέσυρε ο Χριστοδουλίδης σε «λεονταρισμούς» τον Αναστασιάδη;

13:45 - 05 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Παρέσυρε ο Χριστοδουλίδης σε «λεονταρισμούς» τον Αναστασιάδη;
Στην Κύπρο υπάρχει μία έντονη κουβέντα σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ορισμένοι θεωρούν πως η Κύπρος βγήκε κερδισμένη με τη σκληρή στάση της και άλλοι πως από τη στιγμή που δεν τήρησε το βέτο για τις κυρώσεις στη Λευκορωσία, ουσιαστικά εμφανίστηκε αδύναμη.

Υπάρχει μάλιστα έντονη κριτική προς τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής είχε βάλει βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν δεν υπήρχαν κυρώσεις και στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε με αυτή τη θέση στη Σύνοδο και τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ο κ. Χριστοδουλίδης, ωστόσο, αρνείται πως υπήρξαν "λεονταρισμοί" που τελικώς έβλαψαν την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΞΕΚ «καταγράφεται ένας οδικός χάρτης με καρότα και μαστίγια στην Τουρκία . Η εξέλιξη των πραγμάτων εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία. Αν η Τουρκία επιθυμεί να ξεκινήσει μια θετική συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων  που λέει ότι θέλει, θα πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και να συζητήσει με την Κύπρο. Αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν κινηθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε θα αντιδράσει  με όλα τα διαθέσιμα μέσα», δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης .

Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως στην Σύνοδο ζητήθηκε από κάποιους να μην υιοθετηθούν οι κυρώσεις που πρότεινε η Κύπρος για να μην το επικαλεστεί η Τουρκία και να μην προσέλθει στον διάλογο  και το δεύτερο ζητήθηκε χρόνος για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε θέση   να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν η αποχώρηση του Yavuz  σχετίζεται με τα προηγούμενα. Είναι μια εξέλιξη στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και ελπίζουμε να αποχωρήσει και το Barbaros και αυτή η εξέλιξη να έχει μια διάρκεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί οτιδήποτε  στις συνομιλίες. «Να σας θυμίσω, επειδή κάποιοι ξεχνάνε και τα γεγονότα, ότι  τον Νοέμβριο του 2019  στην συνάντηση των 2 ηγετών στο Βερολίνο, η Τουρκία  ήταν αυτή που είχε θέσει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις πριν από την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα»

Κληθείς να σχολιάσει  δημοσιεύματα στον Ε/κ Τύπου που κατηγορούν τον ίδιο ότι  «με λεονταρισμούς και ανοησίες» παρέσυρε ουσιαστικά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έφεραν σε δεινή θέση την Κ.Δ  ή ότι στην Κύπρο «ασκούν εξωτερική πολιτική τα παπαδάκια του καθεδρικού ναού της Γεροσκήπου, απάντησε :

«Είμαι περήφανος για την καταγωγή μου. Είναι ανάξιες σχολιασμού τέτοιους είδους αναφορές.[...] Γενικότερα όμως, αν δεν ζητήσεις δεν θα πάρεις . Όταν είσαι ένα μικρό κράτος με θέματα επιβίωσης  και χωρίς αποτρεπτική ισχύ πρέπει να αξιοποιείς όλα τα μέσα στην δημόσια  και να μην φοβάσαι ότι θα τσαλακωθείς επειδή κάποιοι δεν συμφωνούν μαζί σου.[…] ‘Άλλο η κριτική και άλλο οι μειωτικές αναφορές. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα  […[ αλλά τέτοιου είδους μειωτικές αναφορές το 20-20, ξεκάθαρα  δεν τιμούν  αυτούς που τα γράφουν.

Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής και την ελληνική πρόταση ΕΔΩ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.