ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενοποιημένο Σχέδιο Ηλεκτρονικού Εμπορίου μέχρι το τέλος του 2020

11:42 - 06 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ενοποιημένο Σχέδιο Ηλεκτρονικού Εμπορίου μέχρι το τέλος του 2020
Ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, που διανεμήθηκε σήμερα σε επιλεγμένους παραλήπτες, διαβεβαιώνει ότι, μέχρι το τέλος του 2020, θα υπάρξει Ενοποιημένο Σχέδιο, για την ρύθμιση των σοβαρών εκκρεμοτήτων στο Παγκόσμιο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, η διεθνής ρύθμιση του ηλεκτρονικού εμπορίου υστερεί.

Το 2017, η Υπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ εξέδωσε μια Κοινή Πρωτοβουλία Δήλωσης που σηματοδοτεί την πρόθεση να ξεκινήσουν πολυμερείς συνομιλίες για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τον Ιανουάριο του 2019, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, 76 από τα 164 μέλη του ΠΟΕ, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, η Αυστραλία, η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όπως διευκρινίζεται, τα μέλη αναζητούν ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου βάσει των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αλλά η νομική μορφή της συμφωνίας δεν είναι ακόμη σαφής. Οι συμμετέχοντες επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν τους εμπορικούς κανόνες ώστε να ταιριάζουν στην ψηφιακή εποχή και να δείξουν ότι η διαπραγματευτική λειτουργία του ΠΟΕ μπορεί να επιτύχει.

Ουκ ολίγα είναι τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις, που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά συμβόλαια και ηλεκτρονικές υπογραφές, ροές δεδομένων, απαιτήσεις εντοπισμού δεδομένων, αποκάλυψη πηγαίου κώδικα και δασμούς στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις.

Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνεται στο έγγραφο, ενώ εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες αποκλίσεις, ιδίως όσον αφορά τη ροή δεδομένων και το απόρρητο, οι συνομιλίες προχωρούν με σκοπό την παράδοση ενός ενοποιημένου σχεδίου κειμένου έως το τέλος του 2020.

*Το δισέλιδο έγγραφο στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.