ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Όσο υπάρχει Covid οι παρακολουθήσεις «κινητών» θα συνεχίζονται

12:06 - 06 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Όσο υπάρχει Covid οι παρακολουθήσεις «κινητών» θα συνεχίζονται
Δεν άφησε και πολλά περιθώρια, για το τι μέλλει γενέσθαι, με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων πολιτών για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ο Επίτροπος Breton, σε γραπτή του απάντηση προς τον Λιθουανό ευρωβουλευτή της Ομάδας Renew Europe, Viktor Uspaskich.

Ο Λιθουανός ευρωβουλευτής, στην ερώτηση του, είχε θέσει ευθέως το θέμα, για το αν η Κομισιόν θεωρεί περιττά τα μέτρα αυτά, διερωτώμενος το πώς ταιριάζουν αυτά με την προστασία δεδομένων.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος, υποστηρίζει ότι, «τα δεδομένα κινητικότητας είναι απαραίτητα για την έρευνα, για την καταπολέμηση του Covid-19, για τη μοντελοποίηση της εξάπλωσης του ιού και των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης» και διαβεβαιώνει ότι «Οι εφαρμογές πρέπει να είναι ασφαλείς, διαλειτουργικές και θα απενεργοποιηθούν όταν τελειώσει η πανδημία»!

Ακολουθεί ολόκληρη, η «διαφωτιστική» απάντηση του Επιτρόπου.

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (5.10.2020)

«Τα δεδομένα κινητικότητας είναι απαραίτητα για την έρευνα για την καταπολέμηση του Covid-19, για τη μοντελοποίηση της εξάπλωσης του ιού και των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζήτησε από τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν συγκεντρωτικά και ανώνυμα δεδομένα τοποθεσίας για κινητά, σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες προστασίας της ΕΕ και του ηλεκτρονικού απορρήτου. Δεν κοινοποιούνται προσωπικά δεδομένα στην Επιτροπή ή τρίτα μέρη και δεν θα υπάρχει παρακολούθηση ατόμων.

Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να επιτρέψουν αποτελεσματικά μέτρα κοινωνικής απόστασης, να σπάσουν τις αλυσίδες λοίμωξης και να διευκολύνουν τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Η σύσταση της Κομισιόν, της 8ης Απριλίου 2020, σχετικά με τη χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για την καταπολέμηση του Covid-19 και της κοινής εργαλειοθήκης της ΕΕ για κινητές εφαρμογές, παράλληλα με τις κατευθυντήριες αρχές για την προστασία δεδομένων, παρέχει οδηγίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των πολιτών. Αυτά τα έγγραφα παρέχουν συστάσεις για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αυτών των εφαρμογών, προκειμένου να αποφευχθεί επίσης ο κίνδυνος στιγματισμού των ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων δημοσίευσε επίσης Οδηγίες για τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας και εργαλείων παρακολούθησης επαφών και εξέδωσε δήλωση σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών.

Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών λειτουργούν σε δεδομένα εγγύτητας. Πρέπει να είναι εθελοντικά και να συμπληρώνουν τις υπάρχουσες μεθόδους ανίχνευσης επαφών με το χέρι. Οι εφαρμογές πρέπει να είναι ασφαλείς, διαλειτουργικές και να απενεργοποιούνται όταν τελειώσει η πανδημία. Η Κομισιόν υποστηρίζει τα κράτη μέλη στο δίκτυο eHealth να αναπτύξουν μια εργαλειοθήκη για την πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού μέσω ανωνυμοποιημένων και συγκεντρωτικών δεδομένων κινητής τηλεφωνίας».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 06 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.