ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα... κάγκελα η Κύπρος: Ο Ερντογάν ανοίγει τα Βαρώσια

17:28 - 06 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Στα... κάγκελα η Κύπρος: Ο Ερντογάν ανοίγει τα Βαρώσια
Ενώ η Ευρώπη ζήτησε πρόοδο στο Κυπριακό στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία βάζει... μπουρλότο στα όποια σχέδια. Η Κύπρος ενημέρωσε την Τρίτη τους εταίρους της πως η Τουρκία σχεδιάζει να εποικίσει τα Βαρώσια, μία πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Μία τέτοια εξέλιξη θα έβαζε, ασφαλώς ταφόπλακα σε κάθε σχέδιο επανένωσης.

Τα Βαρώσια, κοντά στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ήταν κορυφαίο τουριστικό θέρετρο στην ελεύθερη Κύπρο. Με την τουρκική εισβολή εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια σφραγίστηκαν. Από το 1974 η πόλη είναι περιφραγμένη.

Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες πως η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει την πόλη και να την εποικίσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ερσίν Τατάρ (φαβορί στις εκλογές στα κατεχόμενα), αποφάσισαν να ανοίξουν το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων την Πέμπτη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, θέτοντας υπόψη τους τις ανησυχίες της Λευκωσίας και ζητώντας την παρέμβαση τους ώστε να τερματιστεί κάθε πρόθεση της Άγκυρας για την Αμμόχωστο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πιθανό αμέσως μετά η Λευκωσία να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κύπρος προειδοποιεί πως μία τέτοια κίνηση της Άγκυρας στα Βαρώσια παραβιάζει τις διεθνείς δεσμεύσεις και ασφαλώς αποτελεί "κόκκινη γραμμή" για τη χώρα που, ασφαλώς σε μια τέτοια περίπτωση, δεν πρόκειται να δεχθεί διάλογο με την Τουρκία για την επανένωση του νησιού. Ουσιαστικά, η Κύπρος προειδοποιεί τις διεθνείς δυνάμεις πως μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει τέλος κάθε διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

«Εάν επιτρεπόταν στην Τουρκία να συνεχίσει τα σχέδιά της στα Βαρώσια, θα δημιουργούσε ένα τετελεσμένο τετελεσμένο, που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού», σημειώνεται σε έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΟΗΕ, που δημοσίευσε το Bloomberg.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:58 - 06 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.