ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: «Έτοιμη» για αποτυχία των διαπραγματεύσεων η Βρετανία

20:51 - 07 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Brexit: «Έτοιμη» για αποτυχία των διαπραγματεύσεων η Βρετανία
"Έτοιμη" για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει η Βρετανία, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς πλησιάζει το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, παρά τον κίνδυνο μιας απότομης διατάραξης του εμπορίου την 1η Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον "υπογράμμισε τη σαφή δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία" και ότι "εντούτοις, η Βρετανία είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο με όρους Αυστραλίας (που ισοδυναμεί με 'μη συμφωνία'), αν δεν καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία", αναφέρει η Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή της.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την εξεύρεση μιας συμφωνίας όσον αφορά τη σχέση μετά το Brexit επαναλήφθηκαν σήμερα στο Λονδίνο με την ελπίδα μιας κατάληξης έως το τέλος Οκτωβρίου, παρά τη μικρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα. Θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή και έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκείνη την ημέρα μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών, του Ευρωπαίου Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού Ντέιβιντ Φροστ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε το Λονδίνο να "παίξει με ανοιχτά χαρτιά" στις συνομιλίες, στο τέλος της επικοινωνίας του με τον συντηρητικό πρωθυπουργό.

"Η ΕΕ προτιμά μια συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα" έγραψε στο Twitter. Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν το Λονδίνο ότι δεν έχει ακόμη εισέλθει στον σκληρό πυρήνα των διαπραγματεύσεων και ότι έτσι αφήνει να πλανάται το φάντασμα μιας "μη συμφωνίας" εν δυνάμει καταστροφικής για τις ήδη αποδυναμωμένες οικονομίες λόγω της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Ο χρόνος πιέζει: οι Ευρωπαίοι θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του Οκτωβρίου, οι Βρετανοί έχουν ορίσει την καταληκτική ημερομηνία νωρίτερα, στις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φροστ, παρότι έχει σημειωθεί "αρκετά καλή πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές "απέχουν" ακόμη από μια συμφωνία προς το παρόν.

"Σημαντικές διαφορές" εξακολουθούν να υφίστανται σε τρία θέματα που εξοργίζουν, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Βουλή των Λόρδων: η αλιεία, ο θεμιτός ανταγωνισμός και διακυβέρνηση της συμφωνίας.

Οι επικεφαλής διαπραγματευτές αναμένεται να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά τις προσεχείς ημέρες για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση θα είχε οικονομικές συνέπειες εν δυνάμει καταστροφικές, με το εμπόριο που διέπεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και τους υψηλούς δασμούς του.

Η επικύρωση ενδεχόμενης συμφωνίας συνεχίζει εξάλλου να απειλείται από τις εντάσεις που προέκυψαν μετά το βρετανικό νομοσχέδιο που αμφισβητεί ορισμένες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη συμφωνία του διαζυγίου και αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.