ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις χάρτες του Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα

14:43 - 08 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Οι τρεις χάρτες του Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα
Τις θέσεις της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε στο GLOBSEC 2020 Bratislava Forum ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο περιθώριο του φόρουμ ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος του εξέφρασε τις ενστάσεις της Ελλάδας για τις ενέργειας στα Βαρώσια στην Κύπρο. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε διάθεση συνεννόησης ώστε να οριστεί ημερομηνία για έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας. Φαίνεται, λοιπόν πως άναψαν πράσινο φως, ώστε τα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών να ορίσουν ημερομηνία και να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Πριν από τη συνάντηση αυτή, όμως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συμμετείχε σε πάνελ του Φόρουμ και η εμφάνισή του προκάλεσε εντύπωση. Αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά και στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, παρουσιάζοντας μάλιστα τρεις χάρτες, για τους οποίους η Τουρκία θεωρεί πως αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχουν μαξιμαλιστικές θέσεις.

Κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στο φόρουμ της Ασφάλειας στην Μπρατισλάβα ο Τσαβούσογλου παρουσίασε τρεις χάρτες . Τον χάρτη της Σεβίλλης που ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία, καθώς οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο δεύτερος χάρτης ήταν ένας χάρτης με ελληνική και τουρκική σημαία που κατά τον κ. Τσαβούσογλου έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή και ο τρίτος χάρτης είναι αυτός του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα. 

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών. 

Τίποτα καινούριο επί της ουσίας, απλώς ακόμη μία ένδειξη πως η Τουρκία θέλει διάλογο σε υψηλούς τόνους, παρά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων για αποκλιμάκωση. Η Τουρκία απέσυρε μεν τα πλοία, ωστόσο, σε ρητορικό επίπεδο αποδεικνύεται πως θα παίξει ένα δυνατό επικοινωνιακό παιχνίδι.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:51 - 08 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.