ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Εγκαταλείπουν τον Τραμπ οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι του

15:36 - 09 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Εγκαταλείπουν τον Τραμπ οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι του
Με την πανδημία του κορονοϊού να σαρώνει τη χώρα, μία σημαντική βάση ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας, που βοήθησε στην είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, φαίνεται να απομακρύνεται από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Ειδικότερα, δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε πως ο Τραμπ και ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, μοιράζονται εξίσου τους αμερικανούς ψηφοφόρους, ηλικίας 55 ετών και άνω, με το 47% των ερωτηθέντων να απαντάει ότι θα ψηφίσει Μπάιντεν, ενώ το 46% υποστηρίζει τον Τραμπ.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια ανησυχητική ένδειξη για τον πρόεδρο, ο οποίος στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται πίσω από τον Μπάιντεν 25 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικανοί πόνταραν στην υποστήριξη των μεγαλύτερων ηλικιακά Αμερικανών στις εθνικές εκλογές επί σειράν ετών και κατά κανόνα επωφελούνταν από μια πληθυσμιακή ομάδα, η οποία συστηματικά εμφανιζόταν ισχυρή την ημέρα των εκλογών.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ είχε κερδίσει στην ηλικιακή ομάδα 55 και άνω κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες το 2016, σύμφωνα με τα έξιτ πολς ενώ και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2012, είχε το ίδιο ποσοστό.

Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos σε επίπεδο πολιτειών επίσης δείχνουν ότι ο Μπάιντεν έχει καλύτερες επιδόσεις, σε σχέση με την υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016 Χίλαρι Κλίντον, ανάμεσα στους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους σε μερικές από τις πολιτείες-κλειδιά, όπου οι μεγαλύτεροι ηλικιακά συνθέτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Η επικράτηση σε αυτές τις πολιτείες θα είναι πολύ κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα τον Νοέμβριο: όποιος υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά θα μπει σε τροχιά επικράτησης και στο Σώμα των Εκλεκτόρων αλλά και σε τροχιά εισόδου στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν κερδίζει τον Τραμπ στην κατηγορία των μεγαλύτερων ηλικιακά ψηφοφόρων στο Γουινσκόνσιν με δέκα ποσοστιαίες μονάδες και έχει περίπου το ίδιο ποσοστό στήριξης με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν, στην Φλόριντα και στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στις πολιτείες στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου.

Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τραμπ είχε κερδίσει τους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους στην καθεμία από αυτές τις πολιτείες με διαφορά από 10 ως 29 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι μισοί από τους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους στις πέντε πολιτείες κλειδιά θεωρούν ότι για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων από την COVID-19 στη χώρα--σχεδόν 7,6 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 210.000 θάνατοι--ευθύνεται η "ανεπαρκής ηγεσία και οι πολιτικές αποφάσεις του προέδρου Τραμπ", όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.