ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διατλαντικό sell-off στα χρηματιστήρια

20:21 - 26 Ιουλ 2007 | Ειδήσεις
Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Ευρώπη και Wall, οι οποίοι κατρακυλούν υπό το φόβο ότι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις θα περιοριστούν σημαντικά, καθώς η χρηματοδότηση τους καθίσταται δυσκολότερη.

Επιπλέον, τα απογοητευτικά αποτελέσματα εταιρειών όπως της Exxon Mobil, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως και των κατασκευαστικών D.R. Horton και Beazer Homes USA, το ράλι των πετρελαϊκών τιμών και οι μειωμένες πωλήσεις κατοικιών και παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ που υποδεικνύουν παράταση της ύφεσης στην αγορά κατοικίας και στασιμότητα στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, οδηγούν τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 2,7% στις 375,27 μονάδες.Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 18 αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100  έκλεισε με πτώση 3,15%, και απώλεια  203 μονάδων, στις 6.251,20 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 5.675,05 μονάδες, χάνοντας 162 μονάδες ή 2,78% και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 183 μονάδες,  υποχωρώντας 2,39% και έκλεισε στις 7.508,96 μονάδες,

Αυτή την ώρα ο Dow υποχωρεί 1,51%, στις 13.577,54  μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2. 602,61μονάδες, υποχωρώντας 1,72% και ο S&P 500 με πτώση 1,80% διαμορφώνεται στις 1.490,84 μονάδες.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν στην Ευρώπη οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με τις Credit Suisse Group και Axa να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Atos Origin και Iberia Lineas Aereas de Espana, που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με ομίλους εξαγορών σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η συνεδρίαση και για τις ασφαλιστικές, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο μεγάλων αποζημιώσεων στη Βρετανία, η οποία πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών. Ενδεικτικά, η Legal & General Group, η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Βρετανίας είχε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς επίσης ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη εξαμήνου.

Οσον αφορά το μέτωπο των αποτελεσμάτων, οι ζημίες κολοσσών όπως της Exxon Mobil, και των D.R. Horton και Beazer Homes USA δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές αναφορικά με τα περιθώρια της εταιρικής ανάπτυξης.

Επίσης, οι αγορές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν πέραν του προβλεπόμενου τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας, η χειρότερη των τελευταίων 16 ετών, δεν βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 6,6%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, σε 834.000 κατοικίες, έναντι πώλησης 893.000 κατοικιών τον Μάιο.

Πέραν των κατασκευαστικών, πτωτικά κινούνται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τις Citigroup, Bank of America και JPMorgan Chase, τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, να ηγούνται των ρευστοποιήσεων, καθώς ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε νέα άνοδο, ενισχύοντας τους φόβους για διευρυμένη κρίση στην πιστωτική αγορά.

Απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών για δεύτερο μήνα τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη δυνατότητα των επενδύσεων να στηρίξουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, εξαιρουμένου του κλάδου των μεταφορών, οι παραγγελίες για αγαθά με κύκλο ζωής μερικών ετών υποχώρησαν 0,5%, έναντι υποχώρησης 0,2%, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων το Μάιο.

Συνολικά οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,4%, χάρις στη μεγάλη άνοδο των παραγγελιών για εμπορικά αεροσκάφη.

Β. Δ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.